Ellen Lodewijks (r) en Rian de wit (l) willen een overkapping realiseren bij hospice Merefelt. FOTO: Bert Jansen.
Ellen Lodewijks (r) en Rian de wit (l) willen een overkapping realiseren bij hospice Merefelt. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Hospice Merefelt wil een overkapping

Tonnie Wesseling

U helpt toch ook een handje mee?

"We hebben een dame die 's morgens na de verzorging even in de buitendeur gaat staan om frisse lucht te snuiven. Ik weet zeker dat ze met een overkapping een uurtje op een stoel buiten zou gaan zitten. We zijn in de ruim 7 jaar dat de Hospice Merefelt bestaat steeds meer tot de ontdekking gekomen hóe belangrijk frisse lucht én het buitenzijn voor onze gasten in hun laatste levensfase is", vertelt Rian de Wit, verpleegkundige van Hospice Merefelt. En zo is het idee ontstaan om buiten een overkapping te realiseren, zodat mensen onder alle weersomstandigheden nog even van het buitenzijn kunnen genieten.

VELDHOVEN - Er werd hiervoor een werkgroep opgericht voor het project-BuitenGenot waar de volgende vrijwilligers zich belangenloos in hun vrije tijd beschikbaar voor stelden: Rian de Wit, Karin Kwinten, Huub Stroeks, Huub Verhagen en Reinier Lodewijks. Ellen Lodewijks tekent voor de pr en organisatie van BuitenGenot.

'Iets vasts'

Een mooi plan, maar hoe kwam men aan het benodigde geld? De Wit is vol lof over de werkgroep: "Zonder deze mensen zou ik dit niet kunnen, dit is helemaal niet mijn gebied. Ik word door hen aan alle kanten gesteund. Ze doen dit allemaal in hun vrije tijd en alleen ik ga straks meemaken hoe de mensen van deze overkapping gaan genieten. We hebben het met party-tenten en parasols geprobeerd, maar dat was geen succes. Er moest gewoon 'iets vasts' komen. We zijn gaan sparen met giften, maar dit duurt gewoon te lang. Mensen die gaan overlijden zeggen soms: 'We willen in plaats van bloemen een gift voor jullie'."
Er werd door de werkgroep een plan gesmeed voor een benefietavond met diner en veiling en de opbrengst hiervan komt geheel ten goede voor de overkapping. Er wordt druk gelobbyd. Ellen Lodewijks: "We zijn druk in overleg met Veldhovense bouwbedrijven. We zijn de enige hospice hier in de omgeving, dus er komen gasten uit de hele Kempen. Zo leeft het idee van een overkapping bij veel mensen."
De werkgroep heeft wel een verlanglijstje: er moet genoeg licht in de kamer blijven komen, het moet niet te warm zijn in de zomer en er moeten stopcontacten zijn om de bedden hoog-laag ook buiten te kunnen zetten. En verwarmingslampen voor koude dagen, zodat de gasten het hele jaar door van buitenzijn kunnen genieten.

Benefiet

Lodewijks: "Voor de benefietavond zijn we veel in gesprek geweest met allerlei bedrijven die ons helpen dit te realiseren via sponsoring of apparatuur en aankleding. Het ontwerp van alle pr materialen wordt gedaan door Olav van Woerkum van Piet Hoevenaars Sign Industries. De eetzaal in Merefelt wordt vrijdag 12 april omgetoverd tot een chique restaurant met een zeer culinair diner, verzorgd door chefkok Marc Crijns van Restaurant Crijns in Bladel, bijgestaan door een groep van de 5e dinsdag van het Culinair Gilde Brabanconne. Er treden ook artiesten op."
Later op de avond is er een veiling, met een professionele veilingmeester en mooie kavels. Er zijn van de 200 zitplaatsen nog kaarten beschikbaar. De Wit: "Ik word daar zó rijk van dat iedereen zo belangeloos iets voor ons doet!"
"Het leeft echt in Veldhoven en omstreken", aldus Lodewijks.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden