Een van de historische prenten uit de tentoonstelling. FOTO: Kempenmuseum.
Een van de historische prenten uit de tentoonstelling. FOTO: Kempenmuseum. (Foto: )

Hertogdom Brabant in kaart en prent

Brabantia Ducatus, het Hertogdom Brabant in Kaart en Prent. Het eerste exemplaar van dit fraaie boek werd in juni aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Nauwelijks een half jaar later heeft Kempenmuseum De Acht Zaligheden er de primeur mee. Rondom dit thema heeft het museum al twee maal een succesvolle tentoonstelling georganiseerd. Ook nu zijn er bijzondere zaken te zien.

EERSEL - Er zijn niet alleen unieke kaarten te bewonderen, maar ook boeken en mooie prenten van het oude hertogdom. Dit was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België.
Kaarten waren allereerst van belang voor de eigen omgeving, om ermee te reizen. Ze werden gebruikt om er aanspraken op bepaalde gebieden mee te "bewijzen", maar ook om er gewoon mee te pronken. Het waren kostbare werken.
Voor deze bijzondere expositie werkt het museum samen met de Stichting Historische Cartografie. Het overzicht eindigt met het einde van het zogenoemde 'Ancien Regime' in Frankrijk in 1795, dat algemeen geldt als begin van de Nieuwe Tijd.
Te bezichtigen vanaf zondag 13 januari tot en met zondag 31 maart. Kempenmuseum De Acht zaligheden ligt aan de Kapelweg 2 in Eersel.

www.achtzaligheden.nl

Meer berichten