Foto: Bert Jansen

Erespeld voor medeoprichter Siegers

Hannie Bettgens.

40 jaar Wereldwinkel Veldhoven

Kort voor de jaarwisseling, vrijdag 28 december 2018, viert Wereldwinkel Veldhoven zijn 40-jarig bestaan. Medeoprichter Gerrit Siegers wordt daarbij de Erespeld van de gemeente Veldhoven opgespeld.

VELDHOVEN - Voorzitter Arlette Verweirde houdt die vrijdag van 28 december 2018 een welkomstwoord: "De exacte ontstaansgeschiedenis hebben we nog niet helemaal op een rij, chronologisch noch qua voortrekkers en namen die daarbij horen. (...). Wat wèl klopte is dat de pioniers van de wereldwinkel zich met hart en ziel hebben ingespannen om de wereldwinkel in onze gemeente te realiseren en dat ze met medewerking van andere instellingen en de gemeente hun ideaal verwezenlijkt hebben in 1978.
In de loop van de jaren hebben vele andere mensen zich ingezet om tot op heden een wereldwinkel te laten voortbestaan."

Uitgezonderd koffie

Waar in het verleden een groot aandeel van de producten voeding was - koffie, thee, rijst, wijn - is dat in de loop der jaren veranderd. "De supermarkten hebben die taak van ons overgenomen en dat beschouwen wij als een succes. Wij hebben een aantal jaren geleden besloten een FAIRtrade kadowinkel te zijn; uitgezonderd koffie, is alle voeding uit onze winkel verdwenen. Wij verkopen Fairtrade-cadeaus en -cadeautjes, dat wil zegen dat de makers van onze producten een eerlijk loon krijgen voor de dingen die ze produceren."

Uitreiking Erespeld

Wethouder Mariënne van Dongen reikt tijdens de feestelijke avond de Erespeld van de gemeente Veldhoven uit aan Gerrit Siegers. Hij is sinds 1978 vrijwilliger bij Wereldwinkel Veldhoven. Van Dongen: "Wat vliegt de tijd, hè? Vanaf het begin betrokken bij de Wereldwinkel, verrichtte Gerrit allerlei hand- en spandiensten en is hij nu voornamelijk actief als onderhoudsman. Ook was hij 14 jaar penningmeester. In die functie heeft hij bijgedragen aan de aankoop van het pand van de Wereldwinkel aan de Burgemeester van Hoofflaan, samen met POS en Unicef. Ook heeft hij bij de renovatie van de winkel in 2016 samen met anderen geadviseerd, gecoördineerd en zaken uitgevoerd."
Voormalig voorzitter Mieke van Lisdonk: "Hij heeft het zo verdiend. Hij heeft zich altijd op allerlei manieren ingezet. Deze beloning is een stukje waardering voor hem."

Gunstig jaar

Wereldwinkel Veldhoven sluit het jaar overigens gunstig af. "Onze winkel, is een winkel van geven; wij geven een eerlijke prijs aan de mensen die de producten maken. We beogen geen winst te maken, maar wat we verdienen geven aan doelen tegen armoede in Veldhoven."
Wil van Egmond neemt namens Stichting Leergeld dan ook 500,00 euro in ontvangst. "Daar zijn we superblij mee. Lokale fair-trade. We behartigen de belangen voor kinderen in Veldhoven en omliggende gemeentes die in armoede leven."

Meer berichten