Altijd al willen weten waar het prachtige wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat? FOTO: Jan Koeman.
Altijd al willen weten waar het prachtige wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat? FOTO: Jan Koeman. (Foto: Jan Koeman)

Staat nu echt alles in de sterren geschreven?

Emile Weijters

Altijd al willen weten waar het prachtige wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat? En ook waar zich de voor oriëntatie belangrijke Poolster bevindt aan het firmament, alsook de andere sterren en zelfs de sterrenbeelden? Dan is de sterrencursus die het IVN Valkenswaard-Waalre op maandag 21 januari 2019 begint, een absolute aanrader.

VELDHOVEN - De IVN sterrencursus is bedoeld voor mensen die wat meer van de sterrenwereld willen weten. De cursus probeert op een heldere en begrijpelijke wijze de complexiteit van de sterrenhemel, de bewegingen van de hemellichamen en de processen in de kosmos uit te leggen. Daarbij wordt overigens veel tijd besteed aan het zich oriënteren aan en waarnemen van de sterrenhemel.

Onderwerpen

De cursus kent slechts 5 lesavonden waarvan één avond in het Brabantse peeldorp Asten. Dit dan voor een interessant bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht met het indrukwekkende Pieterse Planetarium.
Tijdens de IVN sterrencursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
- diverse hemellichamen,
- naamgeving van sterren,
- de dierenriem,
- de levensgang van sterren,
- rode reuzen en witte dwergen,
- neutronensterren,
- zwarte Gaten,
- werken met de sterrenkaart,
- wanneer is welke planeet waar te zien,
- app's
- en de diverse computerprogramma's voor sterrenhemel-simulatie.

Data en tijden

De IVN sterrencursus is - vanzelfsprekend! - een avondcursus. De avonden waarop deze wordt verzorgd, zijn maandag 21 en 28 januari, 4, 11 (bezoek Asten) en 18 februari. De cursustijden zijn telkens van 20.00 tot 22.30 uur.
De cursus wordt gegeven in het IVN gebouw van de afdeling Valkenswaard, gelegen aan de Bosstraat 25 in Valkenswaard.
De kosten voor deelname aan de IVN sterrencursus bedragen slechts 27,50 euro voor leden en 32,50 euro voor niet-leden. Deze prijs is inclusief syllabus, sterrenkaart, bezoek aan de Sterrenwacht en Planetarium in Asten, en koffie en thee tijdens de cursusavonden.

Voor nadere informatie over de IVN sterrencursus, kunt u altijd persoonlijk contact opnemen met Emile Weijters, via e-maildres e1000acmw@gmail.com.

Meer berichten