Foto:

Vogels in Veldhoven in boekvorm

Tonnie Wesseling

Inclusief 3 natuurwandelingen

"Ik vind dat we wat achteloos met onze planeet omgaan. Mensen moeten weer terug naar de aarde en het waardevolle ervan zien. Ik vind het erg leuk om naar vogels te kijken en wat ze doen, dat verandert iedere dag!" Aan het woord Robbert van Hiele, auteur van het handzame boekje Vogels in Veldhoven.

VELDHOVEN - Vogelkenner Robbert van Hiele, oud-reisleider natuurreizen en leraar biologie, heeft een laagdrempelig boekje geschreven over Vogels in Veldhoven. Er staan 3 wandelingen in, te weten de Genderwandeling, de Habrakenwandeling en de Kinderboerderijwandeling. Maar Van Hielen geeft vooral tips hoe het vogelkijken te verbeteren en hoe van zomaar wandelen naar vogels kijken in z'n gang gaat.

Eén brij

"Toen ik klein was vroeg ik voor elke verjaardag dierenboeken, maar nog niet speciaal over vogels. Toen ik 18 was studeerde ik in Wageningen Natuurbeheer. Met een vriend deed ik een keer mee aan een vogelexcursie, het was lente en van al die geluiden, we snapten er niks van, één brij van vogels. We zijn daarna toch begonnen geluiden te leren en zijn zelf vogels gaan kijken. Zes jaar geleden pas ben ik er veel beter mee gaan werken, buiten veel luisteren en stilstaan en veel kennis opdoen, ik leer nog elke dag bij. Ik heb een klein vogelclubje opgericht en organiseer af en toe kleine excursies."

Een handleiding

Bij Van Hiele ontstaat op een bepaald moment de idee een vogelboekje te schrijven voor mensen die niet echt vogels kijken maar het best leuk zouden vinden om er wat meer van te weten te komen. Het is geen vogelherkeningsboek geworden, maar geeft tips hoe op pad te gaan en met welke kleding en attributen. Het is een handleiding voor beginnende vogelaars.

Net anders

Bij de Bijentuin ontdekt Van Hiele tijdens zijn wandelingen steenuilen, wat hier geen standaardvogel is. "Een spectaculaire soort in Nederland. Veldhoven is dichtbebouwd, maar het is toch altijd weer verrassend wat je hier kunt zien als je goed oplet. Het is leuk dat er net buiten je huis een wereld is die net weer wat anders is dan je dacht."

Hartstikke leuk

De eigen tuin van Van Hiele is natuurlijk ingericht en inderdaad, er vliegt en fladdert van alles. Een gewoon musje blijkt een vink of een pimpelmeesje te zijn. Bomen in de tuin laten staan en niet alles met de bladblazer weghalen, is ideaal voor de vogelpolulatie rondom huis. "In de periferie van Veldhoven waar nog veel groen is en rommelige randjes zijn, is het vaak het meest interessant. In de parken wordt te strak gemaaid. De Genderwandeling die in het boekje staat, is leuk omdat hier de Gender stroomt waar ik de ijsvogel wel eens zie; hartstikke leuk. De wintertijd is trouwens drukker dan iedereen denkt, met grote groepen vogels. Nu zwermen ze meer."

Verrassend

Zo ontdekt Van Hiele tijdens zijn wandelingen steenuilen, wat hier geen standaardvogel is. "Een spectaculaire soort in Nederland. Veldhoven is dichtbebouwd, maar het is toch altijd weer verrassend wat je hier kunt zien als je goed oplet. Het is leuk dat er net buiten je huis een wereld is die net weer wat anders is dan je dacht."

Meer berichten