Hennie en Joep Teurlincx willen de nefroloog en het personeel van de dialyseafdeling een groot compliment geven. “Het zijn mensen met een roeping. Ze nemen de tijd voor je en stellen je gerust”, besluit Joep. FOTO: Ad Adriaans.
Hennie en Joep Teurlincx willen de nefroloog en het personeel van de dialyseafdeling een groot compliment geven. “Het zijn mensen met een roeping. Ze nemen de tijd voor je en stellen je gerust”, besluit Joep. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Na dominotransplantatie: 'Je gunt iemand toch een beter leven!'

Ad Adriaans

4 jaar geleden beginnen de nieren van Hennie Teurlincx achteruit te gaan. Omdat dialyseren niet mogelijk is, kiest ze voor buikspoelen. In 2017 maken Hennie en echtgenoot Joep de keuze voor dominotransplantatie.

VELDHOVEN - "Veel moe. Ik kon niet meer goed vooruit." Hennie Teurlincx herinnert zich de klachten nog goed. Als haar conditie verder achteruitloopt, bezoekt ze de dokter. Uiteindelijk belandt ze bij de nefroloog die vaststelt dat haar nierfunctie achteruitging. "Beide nieren werkten nog maar voor 18 tot 20%. Loopt dat terug naar 10 tot 15%, dan moet je gaan dialyseren", weet Joep Teurlincx. De nefroloog vraagt of er een donornier binnen de familie beschikbaar is. Dat blijkt niet het geval. Joep Teurlincx: "Ze mocht er wel een van mij hebben, maar onze bloedgroepen matchen niet."

Behoorlijke deuk

Dan moeten ze de keuze maken tussen bloedspoeling en buikspoeling. Het aanleggen van een shunt voor bloedspoeling mislukt 3 keer omdat de aders van Hennie te dun zijn. Het wordt buikspoelen. "Je sluit jezelf aan op een apparaat van 22.00 tot 's morgens 07.00 uur. Maar om 20.30 uur starten we de machine al op. De vloeistof moet op lichaamstemperatuur komen", vertelt Joep. 3 jaar lang lag Hennie elke nacht aan de machine. "Elke dag moet je op tijd thuis zijn. Het is een behoorlijke deuk in je sociale leven", aldus het echtpaar.
De nierfunctie blijft achteruitgaan. Op zeker moment werkten ze nog maar voor 5%. Een gesprek met de nefroloog volgt. Joep: "Je kunt niet onbeperkt met buikspoelen doorgaan. Het gesprek kwam weer op een donornier. We besloten voor dominotransplantatie te gaan. Als je daarvoor kiest, moet je zelf ook doneren", legt Joep Teurlinx uit.

Beste nier

Een periode van gesprekken en keuringen volgt. Uiteindelijk komt de goedkeuring. In september 2017 krijgt Hennie een nieuwe nier in haar lichaam bijgezet. Hennie Teurlincx: "Kort na de operatie ging de nierfunctie van 5 naar 60%."
2 maanden later doneert Joep Teurlincxeen van zijn nieren. "De donor houdt de beste nier zelf. Mocht ik later een nieuwe nier nodig hebben, dan kom ik bovenaan de lijst omdat ik gedoneerd heb."
Hennie en Joep Teurlincx zijn achteraf erg blij dat ze voor dominotransplantatie gekozen hebben. "Je gunt iemand toch een beter leven!", besluit Joep Teurlincx.

Meer berichten