Foto: Museum 't Slot

Expositie winnares Cultuurprijs Veldhoven in De Verdieping

Van de redactie

Hanneke Hielkema, winnares van de Veldhovense Cultuurprijs 2018, exposeert van 18 januari tot en met 19 april in De Verdieping. De Verdieping is de externe locatie van Museum 't Oude Slot in het gemeentehuis.

VELDHOVEN - De expositie vormt een selectie van de portretten die door Hanneke Hielkema zijn gemaakt. In haar portretten zit een fantasiewereld verstopt die de toeschouwer pas ziet als die dichterbij komt.
Van een afstand lijken haar aansprekende werken realistische portretten. De fantasiewereld omvat allerlei diertjes, wezentjes, labyrinten, structuren, of verwijzen naar de geportretteerde onderwerpen, die de bedoelde tekening verder versterken.
Tijdens de expositie is ook bij Art4U, de Bibliotheek Veldhoven en Theater de Schalm, een werk van Hanneke Hielkema te zien.

Actieve cultuurambassadrice

Het werk van de Veldhovense kunstenares Hannke Hielkema wordt landelijk bekend als ze in 2013 de eerste prijs wint in een Nationale Portretwedstrijd met een beeltenis van - toen nog - prins Willem Alexander. 3D-reproducties daarvan hangen sindsdien in alle 17 zittingszalen van de Rechtbank Limburg. Ook weet zij op een bijna onnavolgbare manier actrice Ellen Vogel in Sterren op het doek entv- presentatrice Loretta Schrijver in Koffietijd te portretteren.
Begin dit jaar maakt zij ook het indrukwekkende portret van scheidend burgemeester Jack Mikkers - thans burgemeester in en van 's Hertogenbosch - voor de eregalerij van burgemeesters in het gemeentehuis. De jury, bestaande uit de directeuren van de 4 Veldhovense culturele instellingen, kent haar de Veldhovense Cultuurprijs toe vanwege al haar prestaties. En voor het feit dat ze een actieve cultuurambassadrice is voor Veldhoven.

Hielkema over haar werk: "Het leuke is, hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Elk deel van de tekening kan weer een tekening opzich zijn, zowel abstracte, als figuratieve, en je raakt niet uitgekeken."

Meer berichten