De laatste repetities voor 'Amateurs'. Daniël Zevenbergen geeft nog wat aanwijzingen. FOTO: MVK
De laatste repetities voor 'Amateurs'. Daniël Zevenbergen geeft nog wat aanwijzingen. FOTO: MVK (Foto: MVK)

'Laagdrempelig en toegankelijk'

Hannie Bettgens

MVK speelt 'Amateurs'

Meer Vreugde Kern repeteert volop voor de aanstaande theatervoorstelling 'Amateurs'. De uitvoeringen zijn te zien op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 januari in Theater de Schalm.

VELDHOVEN - De voorstelling 'Amateurs' geeft een kijkje in de keuken van het amateurtoneel. "De repetities geven een goed beeld van de werkelijkheid," grapt Daniël Zevenbergen. Hij speelt Albert, de regisseur. "Gekheid natuurlijk. Albert is een mooi karikatuur
om te spelen. Hij is een narcistisch, zichzelf op een voetstuk geplaatst, egocentrisch type. Hij is een hoop blablabla en gebruikt de mensen om zich heen in zijn eigen voordeel. Om hem heel zijn de seksuele spanningen te snijden."
Astrid van den Bisen speelt zijn regieassistente Nelleke. "Ach Nelleke! Ze wil zo graag dat iedereen haar leuk vindt en wil het allemaal zo goed doen. Uiteraard gaat van alles mis en is ze de voetveeg van het gezelschap. Ze gaat graag mooi gekleed, is een controlefreak maar bijna alles wat ze onderneemt mislukt. Maar ze kent wel de teksten van alle spelers."
Karin van de Vooren zet Joke neer. "Ik ben verantwoordelijk voor het decor, samen met mijn compagnon Hennie, gespeeld door Janneke Moerkens. Ik ben een chaoot en alles moet gaan zoals ik het wil. Met Hennie, het simpele zieltje en het sukkeltje van de groep, probeer ik alles in goed banen te leiden. En ik ben goed want ik doe het tenslotte al 7 jaar! Je maakt mij niets meer wijs. Maar ik heb wel een enorme grootheidswaanzin en verkoop een hoop gebakken lucht."

Botsen

Amateurs gaat gepaard met verrassende wendingen en gekke effecten. "Wat tevens zo leuk is, is dat iedereen wel een personage kent die in Amateurs meespeelt. Het herkenbare is wat het extra leuk maakt."
Iedereen die wel een sop het toneel heeft gestaan weet wat er mis kan gaan. "En hoe red je jezelf dan uit die situatie? Teksten vergeten, op de verkeerde plaats staan. Mensen die te laat komen of zelfs helemaal niet op komen dagen. De intriges, de ruzies en de jaloezie maken dat het een heel leuk schouwspel is om naar te kijken."
Alle karakters botsen op de een of andere manier. "Heel humoristisch om te zien en vooral zeer stereotype. De foute opmerkingen vliegen door de lucht, maar ook de rake scherpe humor, beetje cynisch."
Wat het stuk een beetje beladen maakt, is de verliefdheid van de regieassistente voor de regisseur. Astrid/Nelleke : "Ik vind hem erg leuk maar weet niet of het wederzijds is. Om zijn aandacht te trekken kan het wel een beetje ranzig worden... Maar het is nergens plat of vulgair."
'Amateurs' is een modern stuk met moderne humor. De muziek is geschreven door Daniël en Astrid. "Oorspronkelijk was het stuk voorzien met, wat wij vonden, zware muziek. Door onze inbreng is het wat losser en luchtiger geworden."
Kaarten: www.meervreugdekern.nl, www.deschalm.com

Meer berichten