Foto: Ad Adriaans

'Een paar stangen en je kunt alles doen!'

Ad Adriaans

Calisthenicspark aan Van Aelstlaan

Veldhoven heeft er een nieuwe buitensportlocatie bij. Aan de Van Aelstlaan is dankzij de inspanningen van 2 inwoners een calisthenicspark aangelegd.

VELDHOVEN - In Amerika is sporten in de openbare ruimte al jarenlang populair. Ook in Nederland is dit in opkomst. Naast voetbal, basketbal, skaten en hardlopen zijn daar sinds een jaar of 10 de 'Amerikaanse' sporten bij gekomen. Zoals outdoor fitness, freerunning, bootcamp en calisthenics.

Vanuit heel het land

Jarenlang hebben Mike Beerens en Joey Borgers geijverd voor de komst van een calisthenicspark. Ze zagen hier het aantal banen en daarmee de populariteit van de sport met het jaar toenemen. "Calisthenics is de basis van elke sport. Je traint het hele lichaam. Er zijn wel 5.000 oefeningen te verzinnen", zegt Mike Beerens.

In 2015 neemt het tweetal contact op met de gemeente. Ook laten ze in dat voorjaar een mobiel calisthenicspark in het Citycentrum plaatsen. Via Facebook geven ze vervolgens daaraan bekendheid. Het gevolg... Vanuit heel het land komen ruim 100 belangstellenden er op af. Sindsdien trekt het tweetal onder de naam Royalbarzz het land in om wedstrijden te houden.

Perfecte plaatje

In het visiedocument 'Veldhoven beweegt' spreekt de gemeente uit om in de komende vier jaar 5% van de inwoners, die nu niet sporten of bewegen, in beweging te krijgen. In een periode dat tijd een schaars goed is geworden, signaleert de gemeente de trend dat sport en bewegen steeds minder gebonden zijn aan tijd, plaats en vereniging. Mensen plannen hun sport- en beweegactiviteiten op het moment dat het hen het beste uitkomt en gebruiken daarbij steeds de openbare ruimte in de eigen woonbuurt, bij of op weg naar werk of school. Een calisthenicspark past perfect in dat plaatje. "Een paar stangen en je kunt alles doen. Dat is het mooie van deze sport", weet Borgers.

Het contact tussen de gemeente en Royalbarzz blijft en is het afgelopen jaar geïntensiveerd. Het tweetal ontwerpt het park dat nu is aangelegd op kosten van de gemeente. Als tegenprestatie verzorgt Royalbarzz een aantal clinics voor basisscholen, ouderen, buurtbewoners en andere doelgroepen. Ook houden zij toezicht op het park. Het verzoek om een afvalbak ligt al bij de gemeente. Ook leeft bij Royalbarzz de wens van verlichting zodat ook in de avonduren getraind kan worden. Het park is voor iedereen vrij toegankelijk om er te trainen.        

Boek

Beerens is al tijden op zoek naar een boek over calisthenics, maar dat schijnt er niet te zijn. "Ik ben nu bezig om een e-book samen te stellen. Daarin komen oefeningen met uitleg en een fotootje."

Royalbarzz verzorgt op de locatie groepslessen, personal training en workshops. Om calisthenics uit te proberen is de eerste les gratis.

www.royalbarzz.com.

Meer berichten