Foto: Bert Jansen

1 jaar Taal Onderwijs in Veldhoven

Tonnie Wesseling

Geslaagde feestelijke jaarafsluiting

Onder het motto 'Integreren doe je samen en wij doen dit graag met jou!' viert de Veldhovense afdeling van Totaal Onderwijs haar feestelijke jaarafsluiting op woensdag 19 december in wijkgebouw D'n Uitwijk. Veel muziek, sierlijke dansen uit het hart en vooral ook vele heerlijke hapjes en drankjes gemaakt door nijvere vrouwenhanden uit onder meer Syrié, Eritrea, Afghanistan, de Filippijnen en Marokko.

VELDHOVEN - De Marokkaanse Sabah van Totaal Onderwijs heet in fraai gewaad de binnenkomers hartelijk welkom in vlekkeloos Nederlands. Ze vertelt dat bij het begin van het feest mensen uit de Alpha groep die nog moeten leren lezen, een voordracht met gebarentaal hebben gedaan om iedereen welkom te heten. Dit is alom gewaardeerd.

Drukke week

Karlijn Lessmann, regiocoördinator van Totaal Onderwijs voor 7 vestigingen in Noord-Brabant staat onvermoeid en enthousiast op de dansvloer, maar heeft toch even tijd voor een toelichting.
"Alle cursisten zijn er", zegt ze blij. "Maar ook belangstellenden en vrijwilligers van D'n Uitwijk. Ook vrienden van onze talenschool van onder meer het DigiTaalhuis, zijn langs geweest."

Ze heeft een drukke week. "We zijn deze week al elders geweest, namelijk in Bladel, Eindhoven, Geldrop en Den Bosch. In Veldhoven werken we nu 1 jaar, waarvan sinds augustus in ontmoetingscentrum D'n Uitwijk. Maar het feest is hier zo'n succes, dat het niet bij één keer zal blijven.Met zijn drietjes reizen wij deze week alle vestigingen af en 's avonds staan we in de keuken om hapjes te maken. Op elke vestiging is er een docent die de taalcursus geeft. Alle mensen uit een AZC zijn inburgeringsplichtig. Daarbij hoort dat ze Nederlands leren en dus moeten ze een talenschool zoeken. Sommige mensen burgeren in op niveau Alpha A2 en zijn dan geslaagd in het inburgeringsproject", legt ze deskundig uit.
Bij ouderen en mensen met een laag niveau is dit soms niet mogelijk. Ze moeten wel een aantal lessen volgen met toetsen, waaruit moet blijken dat dit voor hen te moeilijk is.

Geslaagd feestje

Dan is het eindelijk tijd voor een lied van 3 jongens. Enayat uit Afghanistan, Luis van de Filippijnen en Najib uit Marokko zingen vol alledrie overgave. 'Ah, ah , ah, ah, pak alles wat je kan', het lied 'Leef' van André Hazes. Overal wordt door de aanwezigen enthousiast meegedeind.
Anton Broos, tweede secretaris en penningmeester van D'n Uitwijk, vindt het overigens ook een geslaagd feestje: "Ik weet dat deze cursus hier gegeven wordt, maar nu kan ik ook iedereen eens zien en dat is bijzonder leuk!"
Ook docente Netty Franken is aanwezig. Ze werkt 5 dagen per week in ontmoetingscentrum D'n Uitwijk en vindt het dankbaar, maar ook best wel vermoeiend werk. "Het mooiste is als ze slagen voor A2, dan kunnen ze namelijk na 5 jaar Nederlander worden."
"Het was hartstikke gezellig en lekker eten!" roept Gerrie van Reusel. Ze is zaalverhuur coördinator en heeft er mede voor gezorgd dat het Totaal Onderwijs een gastvrij onderkomen in D'n Uitwijk heeft.
Wie meer wil weten over Totaal Onderwijs kan bellen naar Karlijn Lessmann, (06) 13.559.399. Of e-mail.

karlijn.lessmann@totaalonderwijs.nl

Meer berichten