Foto: Ad Adriaans

Na 59 jaar ter ziele: KVB Oerle

Ad Adriaans

Oorzaak: gebrek aan bestuursleden

Aan de vooravond van het 60-jarig bestaan, komt er een einde aan de Katholieke Vrouwenbeweging in Oerle. Een gebrek aan bestuursleden noodzaakt het bestuur om de stekker er uit te trekken.

VELDHOVEN - "We hebben er alles aan gedaan. Allemaal willen ze wel dat de KVB blijft bestaan, maar op één na wil niemand in het bestuur plaatsnemen." Petra Tops, al 12 jaar voorzitster, vindt met het huidige bestuur ook jammer dat het nu echt ophoudt. Al in 2006 is bijna zover. Dan melden zich op de valreep 2 gegadigden voor het bestuur. Omdat indertijd niemand voorzitter wil worden, besluit Tops die taak op zich te nemen.

Missen

Jarenlang telt de KVB zo'n 60 leden. Een of soms twee keer per maand zijn zij welkom bij gezelschapsactiviteiten in dorpscentrum d'Ouw School. Vaak zijn dat dan ontspannende avonden, maar ook zijn er regelmatig bijeenkomsten met een wat meer educatief karakter.

Als Diny Mackay in 1985 in Oerle komt wonen, wordt ze meteen lid van de KVB. 14 jaar maakt ze deel uit van het bestuur. "De kerst- en sinterklaasvieringen vond ik de leukste activiteiten. Ik vind het jammer dat het nu stopt. Het samenzijn ga ik het meest missen."

12 jaar geleden stapt Toos Senders voor de 2e keer in het bestuur. "Toen dreigde ook al opheffing. Zo'n 9 jaar zat ik toen in het bestuur. In totaal ben ik 21 jaar bestuurslid geweest. Ik ga de KVB heel erg missen. Er zijn geen winkels in Oerle dus je ziet elkaar steeds minder."

Unaniem

Eind 2008 valt om dezelfde reden ook al het doek voor de KVB in Wintelre. Met het stoppen van het in Tilburg gevestigde hoofdbestuur van de KVB per 1 januari 2009 besluit de Wintelrese afdeling de leden te laten stemmen over het voortbestaan. Er wordt daarbij aangegeven dat de leden die vóór stemmen, zitting moeten nemen in het bestuur. Maar de leden kiezen er unaniem voor om te stoppen. Ruim 10 leden stappen dan over naar de afdeling Oerle. Dimph Senders is er daar één van. Ze kijkt met bijzonder veel plezier terug op een aantal bijzondere avonden in d'Ouw School in Oerle. "We hebben een lachavond meegemaakt waarbij je op commando moest lachen. De avond met de verhalenvertellers vond ik heel leuk, net zoals het drummen op kliko's en speciekuipen."

Mooie tijd

Met het einde van de KVB Oerle jammergenoeg in zicht worden de leden dit jaar af en toe op een extraatje getrakteerd. Zo is er tijdens de kerstviering een lekker stukje vlaai bij de koffie en kan er een leuk en onderhoudend optreden plaatsvinden. Enkele leden van de KVB Oerle sluiten zich nu aan bij het Vrouwengilde in Veldhoven en enkele anderen melden zich aan bij de KBO. Ondanks alles, kijkt de voorzitster Petra Tops terug op een toch wel heel mooie periode. Tenslotte zegt ze een glimlach: "Het was een supermooie tijd bij een mooie club."

Meer berichten