Foto: ad

'Er spreekt wederzijds waardering uit'

Ad Adriaans

Al jaren worden vrijwilligers op 7 december in het zonnetje gezet tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Ook de gemeente Veldhoven heeft veel waardering voor de vele vrijwilligers.

VELDHOVEN - "We hebben er al best veel. In de wijkatlas staat dat 31% van de inwoners vrijwilligerswerk doet. Daaronder vallen ook jongeren vanaf 14 jaar", weet wethouder Mariënne van Dongen.
Veel mensen zijn actief in de wijk waar ze wonen. Ook zijn er inwoners die zich onbaatzuchtig inzetten, maar zichzelf niet zien als vrijwilliger. De gemeente Veldhoven liep indertijd voorop waar het gaat om de waardering van vrijwilligers. Marion Middel van Cordaad Welzijn: "De gemeente was een van de eersten met een vrijwilligersverzekering."
En die wordt op prijs gesteld. "Er spreekt wederzijds waardering uit. Geen rompslomp voor de organisatie en de vrijwilliger weet dat hij of zij verzekerd is", zegt Hannah van Duivenbode van Severinus.

Andere boeg

Al tijden is er een jaarlijkse bedankavond voor vrijwilligers in Veldhoven. Tot en met 2017 vindt die plaats in Theater de Schalm, daarna in de MFA Noord. Ook wordt al ruim 25 jaar een vrijwilligersprijs uitgereikt. Beide gestes van de gemeente lopen terug in de animo en daarom gooit de gemeente de waardering van vrijwilligers over een andere boeg. Van Dongen: "We naar de vereniging toe om onze waardering naar de vrijwilligers uit te spreken in plaats van ze op één locatie uit te nodigen. We sluiten aan bij de jaarvergadering of de bedankavond die de vereniging voor zijn vrijwilligers houdt."
Nieuw is ook de toekenning van de Ster van Veldhoven. "Voor mensen die wat minder zichtbaar zijn, maar er wel voor zorgen dat dingen blijven draaien."

Meeste behoefte?

Hoewel al veel Veldhovenaren vrijwilligerswerk doen, blijft er behoefte aan meer. Zowel Cordaad als Severinus houdt rekening met de interesse en de tijd van de vrijwilliger. Waaraan is momenteel het meest behoefte? Van Dongen: "Het maatjesproject. Dat is één op één bemiddeling. Even samen met iemand een stukje wandelen of naar het Citycentrum gaan." Mensen die dit af en toe willen doen kunnen zich aanmelden via www.veldhovenvoorelkaar.nl of www.cordaadwelzijn.nl.

Severinus krijgt woensdag 19 december de primeur van de nieuwe manier van het waarderen van vrijwilligers. De wethouder bezoekt dan een bijeenkomst waarvoor de ruim 400 vrijwilligers van de zorgorganisatie zijn uitgenodigd.

Meer berichten