Stan Reniers (links) en Frans Habraken oefenen hun hobby mandenvlechten uit in De Rosdoek in Wintelre. FOTO: Ad Adriaans.
Stan Reniers (links) en Frans Habraken oefenen hun hobby mandenvlechten uit in De Rosdoek in Wintelre. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Het leuke van vlechten is het creatieve'

Ad Adriaans

'Het werkt verslavend!'

Mandenvlechtersvereniging Brabant is al jaren thuis in Wintelre. Op zondag 9 december laten de leden ervan tijdens een kerst- en hobbymarkt zien wat ze in huis hebben.

WINTELRE - De mandenvlechtersvereniging begint 'ooit!' in dorpscentrum d' Ouw School in Oerle. Inmiddels zijn de vlechters al weer jaren op de donderdagavond te vinden in MFA De Rosdoek in Wintelre.

Nieuwe dingen

Frans Habraken uit Zeelst werkt graag met zijn handen en is al ruim 20 jaar lid van de club. "De charme van het vlechten is voor mij het vormgeven van dingen. Ik hou ervan om creatief bezig te zijn en nieuwe dingen uit te proberen."
Het vlechten van gebruiksvoorwerpen is inmiddels een 'beschermd' ambacht dat staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De traditie van vlechten gaat eeuwen terug. Veldhovenaar Stan Reniers: "Vroeger waren de mensen nog erg arm. Ze gebruikten alles wat ze rondom hun huis konden vinden om onder meer zelf manden te kunnen maken. Later zagen de dan opkomende bedrijven er brood in en gingen ook manden maken."

Gedecimeerd

De komst van het plastic brengt een grote verandering. "Het aantal beroepsvlechters is nu op de vingers van één hand te tellen. Op veel plaatsen zitten nog kleine groepjes hobbyisten", aldus Habraken.
Ook de Mandenvlechtersvereniging Brabant uit Wintelre is in de loop der jaren rigoureus gedecimeerd. Er is een tijd geweest dat de club 40 leden telt, nu nog maar 4! Het enthousiasme van de zestigplussers is er niet minder om. Reniers vindt zijn hobby ideaal om zijn hoofd leeg te maken. "Het vlechten werkt verslavend doordat je wat je maakt, onder je handen ziet groeien." Naast manden maken de 4 onder meer voederhuisjes voor vogels, kerststallen, eendenkorven, vogels en vlechtschermen.

Verkoop

"Op een markt maken we altijd manden, want we zijn toch mandenmakers", legt Habraken uit. Ze maken hun creaties van wilgentenen. "Een klein deel van de 250 soorten wilgen is geschikt om mee te vlechten. Wij gebruiken altijd hout dat 1 jaar oud is. Voor gebruik leggen we het 1 tot 3 weken in het water. Met goed geweekt hout kun je vlechten."
Habraken noemt het een leuke hobby die niet veel kost. "Soms verkoop ik wel eens iets. Als ik uit de kosten kom, ben ik tevreden."
Veel dingen worden weggegeven aan familie en vrienden. "Als ze iets mooi vinden, kunnen ze het meenemen", zegt Reniers.

Andere hobbies

Komende zondag 9 december is er in De Rosdoek in Wintelre een gezellige kerst- en hobbymarkt van 11.00 tot 16.00 uur. Naast creaties van wilgentenen zijn er ook andere hobbies te zien. De Stichting Kinderen van de Zon verkoopt er spullen uit Peru. De opbrengst komt ten goede aan onderwijsprojecten voor kansarme kinderen in Peru. De toegang is gratis.

Meer berichten