Acrogym, acrobatische gymnastiek, wordt beoefend op een turnvloer en bestaat uit verschillende elementen. FOTO: Bert Jansen.
Acrogym, acrobatische gymnastiek, wordt beoefend op een turnvloer en bestaat uit verschillende elementen. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Elkaar ondersteunen en verbeteren'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

"Het is vooral een teamsport waarbij je elkaar moet vertrouwen." Koen Steute, Kevin Smit en Britt Keijsers vertellen over hun sport… Acrogym.

VELDHOVEN - Alle 3 hebben ze actief aan acrogym gedaan. Britt Keijsers: "We kennen daardoor alle ins en outs waar onze sporters mee te maken krijgen." Koen, Kevin en Britt zijn de vaste trainers voor de acrogymmers. Samen met Lonneke Spieringhs, die er nu niet bij kan zijn.

Gezamenlijk leggen ze uit wat acrogym is. "Acrogym, acrobatische gymnastiek, wordt beoefend op een turnvloer en bestaat uit verschillende elementen. Deze zijn onderverdeeld in balanselementen, tempo en individueel. Een piramide is een voorbeeld van een balanselement. De oefeningen worden op muziek uitgevoerd, vaak een tempo zoals een Salsa. Individuele onderdelen komen vanuit het turnen; onder andere handstand, salto, flikflak en radslag."

Teamsport

Acrogym is een teamsport. Een team bestaat uit 2 of 3 personen. "Dat kan gevormd worden door twee meisjes of een jongen en een meisje. Een trio bestaat altijd uit drie meisjes." Acrogym is een stuk moeilijker dan je op het eerste oog zou zeggen. "Het ziet er allemaal zo eenvoudig uit, maar dat is schijn! Het is wel de bedoeling dat het zo gemakkelijk oogt, maar het kost uren en uren aan trainen. Een oefening moet een mooie mengeling van combinaties worden die in 2,5 minuut moet worden uitgevoerd", zo licht het drietal toe.

Samenwerken

3 keer per week wordt er 2,5 uur getraind. "Een team moet goed leren samenwerken en elkaar leren vertrouwen. Dat moet groeien. Na een bepaalde tijd groeit een team naar elkaar toe. Je leert elkaar kennen, ondersteunen en verbeteren." De trainingen bestaan uit verschillende oefeningen. "Balans, kracht en lenigheid worden voortdurend getraind. Een goed lichaamshouding en lichaamscontrole vormen de basis. Om een partner te kunnen tillen heb je voldoende kracht nodig." Vaak worden partners op elkaar afgestemd. De grootste tilt de kleinste, zowel bij een duo als een trio. "Acrogym is een sport in opkomst. Op dit moment kunnen we deelnemen in 5 wedstrijden per jaar. Daar train je een heel seizoen naartoe. Om een mooie en goede oefening neer te zetten met de juiste moeilijkheidsgraad, artistiek en uitvoering. En als het dan allemaal lukt, dan is dat zo fantastisch mooi om mee te maken. Na een jaar hard trainen is een dat dan de beloning voor al het harde werk dat je met zijn allen hebt geleverd." Britt Keijsers: "Voor ons als trainers is het mooi om alle sporters door het jaar heen te zien groeien. Het allermooiste is de weg daar naartoe. Het plezier dat de sporters hebben met elkaar en in het sporten. Want dat het zwaar is staat vast."

In Veldhoven is acrogym te beoefenen bij Gym- & Trimvereniging Voorwaarts.

www.gvvoorwaarts.nl

Meer berichten