Sjaak (Thijs Bierens) aan het ziekbed van zijn jeugdliefde Marie (Ans Tholen).
Sjaak (Thijs Bierens) aan het ziekbed van zijn jeugdliefde Marie (Ans Tholen). (Foto: 't Ros)

't Ros laat publiek ouderwets lachen

Ad Keeris

Glansrol Ans Tholen in Lifeline

Bij Theater 't Ros is vlak voor de première spanning: Zal ons trouwe publiek dit stuk weten de waarderen? Het speelt zich af op 2 locaties Op beide plaatsen wordt gespeeld, het loopt ook nog eens door elkaar heen. Wordt het wel begrepen door het publiek? Na de staande ovatie aan het einde blijkt dat beide vragen bevestigend beantwoord kunnen worden.

KNEGSEL - Het verhaal is geschreven rondom de zieke Marie, de 'vrouwelijke Godfather' van de familie, zoals de schrijver haar zelf noemt. Marie wordt heel mooi gespeeld door Ans Tholen. Marie is een autoritaire, som grof gebekte, vrouw. Ze heeft echter een groot relativeringsvermogen. Dat maakt dat zij de zware zaken in het leven licht ziet. De, soms cynische, humor houdt haar figuurlijk op de been, want ze is al lang bedlegerig en feitelijk in afwachting van het einde. De dokter kan, in haar ogen, al lang niets meer voor haar doen, maar hij mag wel blijven komen, zodat hij zijn uren bij het ziekenfonds toch gewoon kan declareren. Op haar ziekbed discussieert ze liever met de pastoor, over het geloof dat ze zelf al lang heeft verloren, in plaats van dat ze luistert naar zijn zalvende woorden. Het publiek lacht bijna voortdurend maar krijgt ook gevoel bij de vrouw en leeft mee op haar mindere momenten.

Trots

Marie moet onder andere omgaan met het feit dat voetbalgeile schoondochter Agnes, haar televisie inpikt, omdat haar man Roger niets om voetbal geeft. Agnes laat vaak horen dat ze de mantelzorg voor haar zieke schoonmoeder niet meer aankan. Tot overmaat van ramp geraakt haar dochter Elleke, ook nog zwanger van het allereerste slippertje met Hugo. Elleke zoekt steun bij haar oma, die haar met raad en daad bijstaat. Moeder en dochter bellen beiden naar Lifeline, de vrijwilligersorganisatie die via de telefoon hulp biedt aan mensen "in de problemen". Bij Lifeline werkt ook Sjaak, de oude jeugdliefde van Marie. Een ontroerend gesprek vindt plaats als Marie, die het einde nu écht voelt naderen, zelf hulp zoekt bij Lifeline, en Sjaak aan de telefoon krijgt.
Lifeline is een mooi verhaal van de Vlaming Bruno Timp. Het krijgt een tamelijk onverwachts plot. Het publiek ervaart gedurende het gehele stuk een bepaalde spanningsboog. Waar gaat het naar toe? Dat maakt het verhaal boeiend. Timp laat het verhaal op 2 locaties spelen. De teksten van de ene en de ander locatie lopen door elkaar heen om een humoristisch effect te krijgen. Bij 't Ros vermaakt het publiek zich al volop met het spel rondom het ziekbed van Marie. Theater 't Ros viert '50 jaar toneel in Knegsel'. Men kan trots zijn op deze jubileumproductie.

'Lifeline, zegt u het maar' is nog 5 keer te zien in MFA De Leenhoef aan de Steenselseweg 8a in Knegsel. Op 30 november en op 1, 7, 8 en 9 december. Behalve zondag 9 december (aanvang 14.00u.) beginnen alle voorstellingen om 20.00 uur. Kaarten à 10,00 euro reserveren via www.theatertros.nl en telefonisch via (06) 55.831.274.

Meer berichten