Marieke Widlak: 'De trein neemt de kijker mee als een reis naar mijn persoonlijke zoektocht.'
Marieke Widlak: 'De trein neemt de kijker mee als een reis naar mijn persoonlijke zoektocht.' (Foto: )

Een bijzonder leven van uitersten

Tonnie Wesseling

Documentaire Nu of nooit meer

De Veldhovense regisseur Marieke Widlak wint dit jaar met haar korte documentaire 'Nu of nooit meer' de Wildcard van het Nederlands Filmfonds tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Ze krijgt dan een bedrag van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe film.

VELDHOVEN - Aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam wint ze als beste afstudeerproject de Drempelprijs met een bedrag van 5.000 euro voor het project met de grootste impact. 'Nu of nooit meer' is een bijzonder delicate documentaire van 15 minuten die de kijker met een brok in de keel achterlaat.
Marieke Widlak: "De film gaat letterlijk over het uitspreken van de waardering, van, als je het nú niet doet in het moment, dan doe je het daarna ook niet meer." De film is gebaseerd op de zelfdoding, 8 jaar geleden, van haar oudste zus Brechje die door een sportongeluk in een rolstoel belandde.

Bijzonder

Marieke Widlak: "Ze had een bijzonder leven van uitersten. Toch vormden we, met mijn jongste zus Rosanne erbij, altijd de Drie Musketiers. Ik kon me geen leven zonder Brechje voorstellen." Marieke Widlak blijft na Brechjes zelfgekozen dood achter met het gevoel Brechje bij leven niet genoeg waardering te hebben gegeven. Zelf zat ze toen als 17-jarige nog volop in de puberteit. "Ik was erg met mezelf bezig en had veel moeite met de thuissituatie, omdat het bij ons zo anders was".

De documentaire werd Marieke Widlaks persoonlijke zoektocht naar die waardering van haar, haar ouders en jongste zus. "Niemand van het gezin had het gevoel van te laat te zijn, waarom had ik dat dan wel?" Als rode draad in de film fungeert een vertrekkende trein uit Blankenberge. Marieke Widlak, haar moeder en zussen hadden daar vakantie gevierd en Brechje uitgezwaaid die eerder vertrok, letterlijk voor het laatst. In de documentaire interviewt Marieke haar ouders en zusje. Marieke Widlak: "Door het maken van deze film ben ik tot inzicht gekomen dat ik mijn zus wél heb gewaardeerd door er voor haar te zijn en samen dingen te doen, maar het dus nooit expliciet uitgesproken heb. Het is nu niet meer een probleem, want ik was toen iemand anders dan die ik nu ben. Brechje kon de belasting van het leven niet meer aan en koos voor rust, We zagen het aankomen, maar ik dacht steeds, ze komt er wel weer bovenop. De trein neemt de kijker mee als een reis naar mijn persoonlijke zoektocht, mijn gedachtenreis." De momenten dat je de trein door het landschap ziet schieten faciliteren ruimte voor de kijker want er wordt even niets gezegd.
'Nu of nooit meer' heeft volgens Marieke Widlak vooral een therapeutische waarde en kan een steun bieden aan andere mensen.

'Nu of nooit meer', te zien donderdag 29 november om 19.15 uur op het Eindhovens Film Festival in het NatLab. Dit festival duurt van donderdag 29 november tot en met zondag 2 december.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden