Tests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt..
Tests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt.. (Foto: )

Oude praatpaal doet dienst als belevingspaal bij Merefelt

Van de redactie

Bij de afdeling psychogeriatrie in Zorgcentrum Merefelt in Veldhoven wordt woensdag 28 november aanstaande de eerste tot belevingspaal omgebouwde oude ANWB praatpaal in gebruik worden genomen.

VELDHOVEN - Embedded Fitness, het bedrijf dat innovatieve interactieve toepassingen bedenkt om mensen in beweging te krijgen, heeft zich gebogen over de praatpaal. Samen met een studente van de TU/e Industrial Design Veerle van Engen, bedacht zij de interactieve belevingspaal. Met zorgorganisatie Regionale Zorgcentra De Kempen (RSZK) is op de locatie Merefelt in Veldhoven waar 160 ouderen onder wie 60 dementerenden wonen, het afgelopen jaar een onderzoek gestart om de praatpaal om te bouwen tot een interactieve praatpaal.

Touchscreen

De alom bekende praatpaal is voorzien van een touchscreen en een computer. Mensen melden zich bij de Belevingspaal via een druk op de bekende gele knop van de paal. Dan start de interactie via beelden en geluiden op het beeldscherm tussen de oren. De inhoud bevat op dit moment polygoonjournaals en foto's van vroeger, later zal dit worden uitgebreid met liedjes uit de jaren '40 en '50 en vraag- en antwoord spelletjes met foto's. Samen met Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven is een selectie van foto's gemaakt. Zo kunnen de mensen terug in de tijd en komen de verhalen los.

Nieuwsgierig

Eerste gebruikerstests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt. Door met een bewoner naar de praatpaal te lopen, komen mensen in beweging, wat goed is voor hun gezondheid en vitaliteit, zo luist een van de voordelen van het gebruik van de belevingspaal. Daarnaast vertraagt beweging ook het dementieproces. Voor mantelzorgers, familie of een activiteitenbegeleider is een wandeling naar de belevingspaal een leuke activiteit om samen met de bewoners te ondernemen.

Meer berichten