Foto: ad

Prijzen muziekkorpsen Oerle en Zeelst

Ad Adriaans

Muziekvereniging Sint Cecilia uit Oerle en harmonie L'Union Fraternelle namen afgelopen weekend deel aan het concertconcours in De Schalm. Het korps uit Oerle behaalde zaterdag een 1e prijs met promotie naar de 1e divisie. L'Union Fraternelle behaalde zondag ook een 1e prijs.

VELDHOVEN - Frank van Mierlo is voorzitter van St. Cecilia. Ruim 40 jaar al is hij muzikant. Hij kent de spanning voor een concours heel goed. "In al die jaren heb ik met verschillende orkesten aan veel concoursen deelgenomen. Meestal ging dat gepaard met veel spanning en gemopper vooraf en stress van de dirigent. Maar deze keer was elke repetitie een feestje. Dit is mede te danken aan de wijze waarop onze dirigent Johan Smeulders de repetitie leidt. Hij oogt ontspannen, is energiek en weet als geen ander zijn muzikaliteit over te brengen op zijn muzikanten."

De score van 86,95 is dan ook met gejuich ontvangen. "Samen met het bestuur en de muzikanten is hier heel hard aan gewerkt. Dit is een fantastisch resultaat. Vandaag hebben we gezien dat de vereniging in alles veel volwassener is geworden", aldus Smeulders. De 13-jarige Bjorn Snelders uit Oerle was het jongste lid op het podium. Zijn reactie op zijn debuut: "Ik heb er geen woorden voor. Ik vond het gewoon veel te leuk. Het meest heb ik genoten van de gezelligheid."

Naast de spanning in de aanloop naar een concours kende L'Union Fraternelle nog een andere spanning. Ongeveer 1 jaar geleden werd afscheid genomen van de toenmalige dirigent. "We stonden toen voor de keuze om de concoursdeelname nog 1 jaar uit te stellen, of om op korte termijn een dirigent te vinden die met ons de uitdaging aandurfde. Gelukkig hebben we een goede match gevonden met onze huidige dirigent Jacques Claessens. Hij zei 'ja' tegen het intensieve project en met een mooie muzikale reis tot gevolg. Er is flink gewerkt met elkaar, met gezonde spanning, maar geen stress", legt voorzitter Marc van de Grift uit.

Groot is afgelopen zondagavond de euforie als blijkt dat het korps met 88,5 punten een 1e prijs krijgt toegekend. Daarmee blijft L'Union Fraternelle in de 1e divisie uitkomen. Voorzitter Van de Grift was dan ook helemaal blij. "We hebben een geweldig concert gemaakt met elkaar en zijn heel tevreden met deze score."

Nol Troost (68) heeft al zeker 10 concoursen met L'Union Fraternelle meegemaakt. Altijd een spannende aangelegenheid. "Maar niet voor mij. De dirigent heeft ons in een fijne sfeer richting het concours gebracht. Hij liet ons steeds voelen, dat we het konden."

Meer berichten