Foto: ad

Kampioenschap bonaken in de maak

Ad Adriaans

'We hebben zoveel plezier gehad'

Een vijftal bonakers dat thuis is in café Oersgezellig nam onlangs deel aan het Nederlands Kampioenschap Bonaken. Ze zijn zo enthousiast dat ze in februari de eerste Open Veldhovense Kampioenschappen Bonaken houden.

VELDHOVEN - De vijftigers Angelo van Engelen, Jan Sanders, René Saris, Eric van de Spijker en Jan van der Velden speelden als zestienjarigen hun eerste spelletje bonaken in het toenmalige jongerencentrum Whent. Sindsdien beleven ze veel plezier aan het kaartspel dat vooral in cafés wordt gespeeld en waarbij de verliezer een rondje moet geven.

Vrienden

De vijf zijn vrienden van elkaar vanaf de kleuterschool in de Dorpstraat. "Carnaval en kermis vierden we altijd samen. Toen we vader werden, gingen we met de groep elk jaar op vakantie en ook daar kwamen 's avonds de kaarten op tafel", weet Van de Spijker nog. Vorig jaar ontstond in café Oersgezellig het idee om een weekend weg te gaan. Sanders: 'We dachten aan een masterclass bonaken in Leimuiden."

Regels

Overal waar het spel gespeeld wordt, gelden eigen regels. In 2003 werd de Stichting Bonaken Nederland opgericht. Die tekent sindsdien voor de organisatie van het Nederlands Kampioenschap en waakt over de regels. In maart leerde het vijftal in Leimuiden bonaken volgens de landelijke regels.

Plezier

"Die avond hadden ze voor ons een toernooi in elkaar gezet en dat was geweldig", smult Sanders nog. Van de Spijker: "We zijn er zo goed ontvangen en hebben zoveel plezier gehad. En we kwamen erachter dat de landelijke regels eigenlijk veel mooier zijn dan onze regels." Dat vindt ook Van der Velden. "De landelijke regels geven een betere doorstroming tijdens een toernooi." Saris mist eigenlijk maar één ding in de landelijke regels. "Je mag niet meer roepen: der'op. Dat betekent de punten weghouden van degene die vraagt."

Vanaf maart speelden ze steeds volgens de landelijke regels. Op drie november namen de vijf als eerste Brabanders deel aan het NK Bonaken in Leimuiden. 125 kroegtijgers van jong tot oud zorgden er voor een geweldige sfeer. De winst ging niet mee naar Veldhoven. Niettemin was er wel een trofee die mee naar Veldhoven mocht: een zwabber die Angelo van Engelen met zijn laatste plaats in de wacht sleepte.

Het groeiend enthousiasme van het vijftal is aanleiding tot de organisatie van het eerste Open Veldhovens Kampioenschap Bonaken dat in februari in café Oersgezellig plaatsvindt. Jong en oud, man en vrouw, iedereen kan gratis meespelen. Het bestuur van de NK Bonaken heeft al toegezegd deel te nemen.

Clinics

Om zich de landelijke regels eigen te maken zijn er in café Oersgezellig gratis clinics op zaterdag 19 januari vanaf 14.00 uur en op vrijdag 25 januari vanaf 20.00 uur. Aanmelden daarvoor via bonaken-veldhoven@outlook.com.

Meer berichten