Foto: Bert Jansen

Veldhovense bouwers naar Afrika

Hannie Bettgens

Huizen voor de allerarmsten

Vier huizenbouwers uit Veldhoven vertrekken eind deze maand naar Zuid-Afrika voor HomePlan. Ze bouwen daar ieder een huis voor de allerarmsten.

VELDHOVEN - Esther Scheepers, Rian de Wit, Hannie van der Weijden en Bart Buiting zetten zich in als vrijwilliger en proberen zo hun steentje bij te dragen. De drie dames hebben al een eerdere reis gemaakt. Hannie: "In 2013 ben ik voor de eerste keer mee geweest naar Nicaragua en heb daar een pilot bezocht en heb daar mee een huis gebouwd. Heel triest voor de gezinnen die daar wonen en niets hebben, nog geen dak boven hun hoofd."

Indruk

Rian en Esther zijn in 2016 samen geweest. "Het heeft echt een hele grote indruk gemaakt op ons. Het is zo'n grote tegenstelling ten opzichte van het leven hier. Mensen daar hebben niets, echt niets." Het heeft ze allemaal erg aangegrepen. "We kunnen niet alle problemen oplossen maar we kunnen er wel voor zorgen dat we een gezin een kans geven op een beter bestaan," zegt Esther. "Eigenlijk zou iedereen een eens keer een project moeten bezoeken! Pas dan besef je hoe goed wij het hier hebben. Daarom zetten we ons in om in ieder geval een gezin met kinderen een dak boven hun hoofd te geven."

In tegenstelling tot eerdere projecten worden de huisjes in Zuid-Afrika van steen gemaakt. "Die krijgen we niet klaar in de week dat we daar zijn om te bouwen maar het is wel een heel eind op weg." Alle vier gaan we een huis bouwen. De mensen waar we voor bouwen zijn geselecteerd en komen daardoor in aanmerking voor een huis. Het huis krijgen ze niet, dat moeten ze verdienen. Er moet voor gewerkt worden, de kinderen moeten naar school. Om een en ander in goede banen te leiden krijgen ze begeleiding." De bouwers logeren bij de gezinnen waarvoor ze het huis bouwen.

Bart Buiting gaat het allemaal voor de eerste keer meemaken. "Als je nog eens gaat, ga ik mee zei ik twee jaar geleden. Toen ze vroegen of ik nog mee ging moest ik natuurlijk wel ja zeggen. Ik houd me aan mijn woord. Het zal me benieuwen hoe het zal gaan, vooral omdat ik zelf hele dagen in de bouw werk. Ik heb me laten vertellen dat bouwen daar een hele andere klus is. Nou ja, we zullen zien."

De huizen die HomePlan bouwt zijn 24 vierkante meter groot. De lokale partner daar zorgt na de bouw voor de woningen voor de verdere begeleiding van de gezinnen. Ze verstrekken medische zorg en psychosociale hulp. Heel veel mensen in Zuid-Afrika zijn besmet met het hiv-virus. "We gaan daar alleen naar toe om te bouwen, ze krijgen geen verdere giften van ons. Daardoor krijgt ieder gezin evenveel. In een eerdere reis hebben we overwogen om matrassen te kopen waar het gezin lekker op zou kunnen slapen. Maar dat is niet fair tegenover de andere gezinnen! Dat wekt jaloezie op."

Wie HomePlan wil steunen kan zijn bijdrage storten op NL97ABNA0481447741 ovv Huis Zuid-Afrika. "Elk bedrag is welkom."

Meer berichten