Foto: Marvin Slaats

'Ik heb vooral veel lol in mijn leven'

Hannie Bettgens

Jordy Graat maakt theaterdebuut

"Ik ga 't proberen." Het is de titel van de eerste theatershow van Veldhovenaar Jordy Graat. "Ja, grappig hè," zegt Jordy Graat lachend. "Het is nooit mijn ambitie geweest maar ik ga wel het theater in met een eigen show."

VELDHOVEN - Jordy Graat is veelzijdig. Hij maakt programma's op radio en televisie, is Dj, heeft zijn eigen bedrijf en dadelijk staat ook theatermaker op zijn cv. "Ik heb vooral veel lol in mijn leven en houd er van om de clown uit te hangen. Menigmaal is tegen mij gezegd dat ik dingen super grappig vertel en zoiets in het theater zou moeten doen."

Dat idee is blijven hangen en toen hij twee jaar geleden met Rob Scheepers als technicus mee liep bij diens theatershow, bracht hij dat bij Rob ter sprake. "Wat denk jij, vroeg ik aan Rob. 'Gewoon proberen en ervoor gaan' luidde zijn antwoord. Vanaf dat moment ben ik me serieus gaan verdiepen in het maken van een eigen theatershow."

Anekdotes

Afgelopen augustus ontstond het idee, in september volgde gesprekken en in oktober kwam vast te staan dat hij op dinsdag 9 april in de Schalm staat met zijn theatershow. "Wat dan volgt is de invulling van de avond. Ik ben volop begonnen met van alles op te schrijven. Ik heb in de 12,5 jaar dat ik bezig ben zoveel meegemaakt en heb talloze anekdotes. Toen ik pagina's vol had gepend, wilde ik de mening weten van mijn goede vriend Rob Scheepers. We zouden ergens wat gaan eten en drinken en zouden het dan samen even doornemen." Samen aan de tafel voor een brainstormsessie zei Rob: "Voordat we aan het bier en de bitterballen beginnen, laat maar eens horen wat je het publiek wil laten zien."

Jordy stak meteen van wal met een paar grapjes. "Maar hij maakte me al meteen duidelijk dat er wel iets van een verhaal in moest komen te zitten. Ouwehoeren ken ik wel, maar iets vertellen is een ander ding. Vanaf dat moment ben ik op een andere manier gaan schrijven en had voor ogen hoe de show eruit moest komen te zien en werd de titel voor het programma duidelijk, ik ga 't proberen." Inmiddels is het script voor een groot gedeelte klaar.

"Het gaat mijn grootste radioshow ooit worden, op het podium. Vol chaos en onverwachte momenten. Er komen veel persoonlijke dingen voorbij, ik stel me daarbij heel kwetsbaar op. Maar het is wel leuk om iets totaal nieuws te gaan proberen en zie het als een grote uitdaging. Vooral het onbekende trekt me aan en ik heb gemerkt tijdens het schrijven dat ik er veel positieve energie van krijg." Zijn idee voor een theatershow werd warm ontvangen bij Theater de Schalm. "Ze waren super enthousiast en zeiden meteen dat we er met elkaar iets moois van gaan maken."
Dinsdag 9 april 2019 staat Jordy met 'ik ga 't proberen op de planken'.

Kaartje is te koop bij de Schalm en kost € 17,50, drankje is daarbij inbegrepen.

www.deschalm.com

Meer berichten