Foto: ad

'Veldhoven snel leren kennen'

Ad Adriaans

Nieuwe burgemeester Marcel Delhez heeft er zin in

Tijdens een buitengewone raadsvergadering op dinsdag 27 november wordt Marcel Delhez beëdigd en geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Veldhoven. Hij kijkt er naar uit om kennis te maken met het personeel, de brandweer en de politie. Maar ook de Veldhovenaar wordt daarbij niet vergeten.

VELDHOVEN - Op 18 september werd de huidige burgemeester van de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland tijdens een openbare raadsvergadering voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Veldhoven. Daarna ging er een aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren. Wat gebeurt er vervolgens? Delhez: "Dan vind er een screening plaats bij onder meer de AIVD en de Belastingdienst. Indien de minister niet akkoord gaat met de benoeming moet ze dat zelf uit komen leggen. Maar dat is tot op heden nog nooit gebeurd. Omdat een burgemeestersbenoeming een Koninklijk Besluit is, tekenen zowel de minister als de Koning de benoeming".

Fijn gesprek

Op 31 oktober werd u verwacht in Den Haag voor de officiële benoeming. Hoe gaat dat? "Eerst wordt er een officiële foto gemaakt voor onder meer publicatie in de Staatscourant. Vervolgens had ik een kennismakingsgesprek van zo'n vijftien minuten met minister Ollongren. Het was een fijn gesprek. Ze is zelf wethouder geweest en kent de problematiek van gemeentes."

Prachtige gemeente

Met zo'n 3,5 jaar bent u momenteel de langst zittende burgemeester op de Bevelanden. Wat waren de reacties op Noord-Beveland toen men kennis nam van uw voorgenomen vertrek? "Sinds 12 mei 2015 was ik hun burgemeester. Ze vonden het wel snel, maar er was ook begrip. Iedereen vindt Veldhoven een prachtige gemeente. Een van de raadsleden met kennissen in Veldhoven tipte al enkele huizen die in de verkoop zouden komen."

Marcel en Martine Delhez twee kinderen. Een zoon woont in Doetinchem, en Valkenswaard is sinds kort de woonplaats van hun dochter. Echtgenote Martine werkte eerder tien jaar voor de Veiligheidsregio Eindhoven. Het echtpaar heeft inmiddels al verscheidene keren geproefd aan Veldhoven. "We zijn al veel vrijdagmiddagen en zaterdagen in Veldhoven geweest om huizen te bekijken. Dat heeft nu prioriteit. We hebben al eens een bod gedaan. Soms waren we te laat of werd ons bod overboden. In december betrekken we alvast een appartement in de Kromstraat. Daarvóór nemen we enkele dagen onze intrek in NH Koningshof. Ons eigen huis in Kamperland is inmiddels al verkocht. Dat ligt op een aantrekkelijke locatie vlakbij de kust en de Oosterschelde. We hebben wel gemerkt dat de huizen hier gemiddeld een stuk duurder zijn. In Kamperland hebben we een grote tuin. Dat zal in Veldhoven niet in het financiële plaatje passen."

In 2016 bracht koningin Máxima een bezoek aan het eiland. Dat was vast een van de hoogtepunten in uw burgemeesterscarrière. "Zeker. Zij kwam voor de aquacultuur op het eiland. Noord-Beveland is op zich geen visserseiland. Wel is er belangstelling voor viscultuur op het vasteland. Zo ontstonden er viskwekerijen op het land met water uit de Oosterschelde. Máxima toonde ook veel interesse in de zagerkwekerij. Zagers zijn wormen waarvan vismeel wordt gemaakt. De aquacultuur is heel innovatief maar de Zeeuw loopt daar niet mee te koop."

Fietsen

Wat gaan jullie straks het meest missen? "Vroeger gingen we vaak op vakantie in Zeeland. We houden erg van de zee en het strand. Wekelijks fietsen we wel een keer het eiland rond. Dat gaan we zeker missen." De rust en de vergezichten in de Zeeuwse polder verruilt het echtpaar nu voor de dynamiek van onze omgeving. De regio en Veldhoven zijn zeker niet onbekend voor Delhez. "Ik kom uit Uden en heb vroeger onder meer voor Wegener gewerkt. In die periode kwam ik wel eens in Veldhoven. Net als Uden is ook Veldhoven vanaf de jaren zeventig enorm gegroeid naar een mooie omvang met mooie industrieën. Ook Cult en tumult bezocht ik al eens. Ik denk dat de Veldhovense mentaliteit wel bij me past. Onlangs proefden we hier de Brabantse gemoedelijkheid weer tijdens een hapje en een drankje op een terras."

Ontmoeten

U gaat ook iets ondernemen om de Veldhovenaar te leren kennen. "Ja, we gaan iets bedenken om de inwoners te ontmoeten. Daarbij denk ik aan een lunch waarvoor de Veldhovenaar wordt uitgenodigd. Dat is goed om Veldhoven snel te leren kennen. Ook het bezoeken van huwelijksjubilea en bijzondere verjaardagen dragen daaraan bij. Zo leer je snel hoe de cultuur in elkaar steekt."

En hoe gaat het met mevrouw Delhez? "Martine heeft haar huidige baan opgezegd en is op zoek naar een werkgever in deze regio. De eerste sollicitatiebrief is al de deur uit." Een van de Veldhovense tennisverenigingen kan het echtpaar straks als lid noteren. "We tennissen graag samen. De vereniging die onze voorkeur heeft, ligt in de wijk waar onze toekomstige woning staat. Ook mijn mountainbike verhuist mee naar Veldhoven."

Kennismaken

Vandaag, woensdag 21 november, staat een buitengewone raadsvergadering in het gemeentehuis in Wissenkerke in het teken van het vertrek van burgemeester Marcel Delhez. Op dinsdag 27 november verlaat hij het eiland en start zijn eerste dag als burgemeester van Veldhoven. Die dag kan iedereen na een buitengewone raadsvergadering in het gemeentehuis kennismaken met de nieuwe burgemeester en zijn echtgenote. De receptie vindt plaats van 21.00 tot 22.30 uur in de burgerhal van het gemeentehuis.

Meer berichten