Carolien van der Heijden, met op de achtergrond een aantal vrijwilligers. FOTO: Ad Adriaans.
Carolien van der Heijden, met op de achtergrond een aantal vrijwilligers. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Het is heel belangrijk dat de Belevingstuin er komt'

Ad Adriaans

Volgens de GGD en Alzheimer Nederland telt Veldhoven in 2020 956 mensen die kampen met de ziekte dementie. De prognose is dat dit aantal in 2040 is opgelopen naar 1.646.

VELDHOVEN - "Wij vinden het heel belangrijk dat de Belevingstuin er komt en dat ie er netjes uitziet. Hier beleven straks veel mensen plezier aan", zegt Tinus van Campen, buurtbeheerder bij Woonstichting 'thuis. Woensdag stond hij met een schop in zijn hand in de bijentuin van St. Ambrosius aan de Berkt.

Maatschappelijk ondernemen

Zijn Veldhovense collega Rinette de Wert werkt op de afdeling Klantbediening. Ze is aan het snoeien. "Ik ben graag buiten en ik tuinier graag." Met negen andere collega's waren ze er aan het werk in het kader van maatschappelijk ondernemen. De Belevingstuin kwam in beeld tijdens een gesprek dat Van Campen had met Carolien van der Heijden, adviseur Welzijn, Wonen en Zorg van SWOVE. Zij houdt zich vooral bezig met de dementievriendelijke gemeente Veldhoven. Zo gaf zij onder meer voorlichting bij de woonstichting. Vanuit haar expertise is zij nauw betrokken bij de aanleg. "Twee keer per week begeleiden de leden van St. Ambrosius in hun bijentuin mensen die eenzaam zijn en mensen met een lichte problematiek van vergeetachtigheid. Zo ontstond het idee van een belevingstuin. Hij is er voor iedereen maar hij wordt zodanig aangelegd dat alles wat wij aangegeven hebben erin is opgenomen."

Dat houdt in dat mensen straks op een zelfstandig manier kunnen bewegen in een veilige tuin. Daartoe heeft de tuin een natuurlijke omheining en ronde opgehoogde perken. Van der Heijden: "Het is wetenschappelijk bewezen dat groen een positieve werking heeft op mensen. De tuin activeert het brein. Mensen kunnen er rondlopen, kijken, ruiken en voelen. Alle zintuigen worden geprikkeld. Op een bankje zitten en genieten van het uitzicht kan, maar ook mag er gesnoeid en geplukt worden. Ook de mantelzorger kan zich hier ontspannen omdat degene waarvoor hij of zij zorgt er niet uit kan."

De tuin is verdeeld in kavels die een verschillende invulling krijgen. Zo komen er onder meer grote bloemen, herkenbare groente en fruit en veilige beplanting. Het hele jaar, tijdens alle seizoenen, is er kleur in de tuin. "Er moeten straks herinneringen op te halen zijn. Ook sociale contacten zijn heel belangrijk."

Meer berichten