Plaatje van de onthulling van het bouwbord van Zonnepark Welschap.
Plaatje van de onthulling van het bouwbord van Zonnepark Welschap. (Foto: )

Zonnepark Welschap wordt bron van duurzame energie

Van de redactie

VELDHOVEN - Na meer dan een jaar van voorbereidingen gaat de bouw van Zonnepark Welschap binnenkort van start! Op vliegbasis Eindhoven wordt het grootste postcoderoos project van Nederland gerealiseerd: vanaf begin 2019 wekken 850 omwonenden hier met 11.040 zonnepanelen collectief zonne-energie op. Ook Veldhoven maakt deel uit van het initiatief.

Zonnepark Welschap biedt de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst door te investeren in zonne-energie, ook voor degenen die geen zonnepanelen op eigen dak kunnen of willen plaatsen.

Postcocderoos

Omwonenden van vliegbasis Eindhoven kunnen deelnemen aan Zonnepark Welschap. Deelnemers worden lid van de coöperatie en investeren in het zonnepark door in te schrijven voor een aantal paneeldelen. Om deel te kunnen nemen stelt de overheid als voorwaarde dat je binnen het gebied van aaneengesloten postcodes rondom de productielocatie woont, dat is Zonnepark Welschap. Dit wordt een postcoderoos genoemd.

Zonnepark Welschap is ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen vliegbasis Eindhoven, de gemeente Eindhoven en Coöperatie Zonnepark Welschap, een initiatief gedragen door vijf lokale energiecoöperaties en -verenigingen: 040energie, Best Duurzaam, KempenEnergie, 03energie en Veldhoven Duurzaam. Voor de ontwikkeling van het zonnepark is een samenwerking aangegaan met Greenchoice.

Duurzaam

Het zonnepark wordt ca. 2,5 hectare groot. Er is ruimte voor 11.500 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar 2.700.000 kWh op, goed voor zo'n 1000 huishoudens. Zonnepark Welschap biedt omwonenden de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de opwekking van duurzame energie. Het zonnepark is grotendeels uitverkocht maar er zijn nog altijd zonnepanelen beschikbaar.

Meer berichten