Foto: Jurgen van Hoof

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

Mireille Camps

'Hartstikke leuk om hier te zijn'

Speciaal voor de mensen die altijd klaar staan voor een ander, zijn tijdens de mantelzorgweek 2018 diverse ontspannende activiteiten, zoals een workshop karikatuurtekenen, een fotolijstje versieren of bloemschikken, inclusief een gezellige lunch, op verschillende locaties in Veldhoven georganiseerd door SWOVE. De aftrap werd gegeven tijdens meezingfestijn 'Sing-a-long' in muziekschool Art4U door Wethouder Mariënne van Dongen

VELDHOVEN - Zorgen voor een naaste doet men met alle liefde en plezier: het gaat per slot van rekening wellicht om een zieke of demente partner. Of misschien heeft een kind of ouder extra zorg nodig door een chronisch ziekte of handicap. Ook al vinden de meeste mantelzorgers deze zorg voor de ander vanzelfsprekend, toch overkomt het je en kan het een af en toe een zware belasting zijn. De kans dat je jezelf wegcijfert en minder tijd hebt voor sociale contacten, is groot.

Ontspannen

Mantelzorg coördinator verbonden aan SWOVE, Anke van Hest, licht de noodzaak van het ontspannen toe. "Het doel van Steunpunt Mantelzorg is het zo goed mogelijk ondersteunen van alle mantelzorgers, zodat de accu van hen vol blijft. Overbelasting ligt namelijk al gauw op de loer. Die ondersteuning gebeurt op allerlei manieren, omdat elke mantelzorger en iedere situatie anders is. Dit kan door even binnen te lopen voor een gesprek bij SWOVE, maar ook door deel te nemen aan een activiteit. Deze activiteiten vinden gedurende het gehele jaar plaats en zijn dichtbij, laagdrempelig en niet duur. We hebben deze activiteiten ook bewust verspreid, zodat men zowel overdag, 's avonds als in het weekend kan deelnemen hieraan."

Met een warme, welkome lach zegt ze nu toch even naar de soep te gaan, die dadelijk na de karikatuur- en fotolijstjesworkshops geserveerd gaat worden. Anke heeft de soep zelf gemaakt en wordt daarin bijgestaan door een groep even enthousiaste vrijwilligers. "Ze zijn allemaal even gastvrij en in voor een praatje. Ik vind het daarom hartstikke leuk hier te zijn", laat een mantelzorger weten. "Je vergeet tijdens de activiteit eventjes alles waar je je zorgen over zou kunnen maken."

Als het goed is, heeft ieder adres in Veldhoven de activiteitenkrant 'Eind 2018-Begin 2019' voor matelzorgers en/of zorgvragers (per activiteit is de doelgroep verschillend) van de SWOVE ontvangen. Zeker ook jongere mantelzorgers worden niet vergeten! Er zijn vele nieuwe verwen-activiteiten aan het bestaande programma toegevoegd, zoals het Indiase Lunch-project en de workshop 'De kunst van het ontspannen'.

Bezoekers zijn welkom om binnen te lopen voor een gesprek of informatie bij SWOVE, Steunpunt Mantelzorg. Adres: Burgemeester van Hoofflaan 70/5503 BR Veldhoven. Open op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Buiten deze tijden graag op afspraak. Telefoon: 040-2534230, e-mail: mantelzorg@swove.nl.

www.swove.nl

Meer berichten