Dankzij de rolstoelbus hoort Myron er weer helemaal bij.
Dankzij de rolstoelbus hoort Myron er weer helemaal bij. (Foto: )

Actie met armbandjes leidt tot succes

Hannie Bettgens

Myron blij met rolstoelbus

"Niet te geloven dat het allemaal met het maken en verkopen van een paar armbandjes is begonnen." Laura van de Wiel verwondert zich nog steeds over hoeveel mensen haar gezin gesteund hebben het afgelopen jaar.

VELDHOVEN - Het is lastig om als gezin te moeten ontdekken dat je de financiële middelen niet bij elkaar kan krijgen voor aangepast vervoer. Het 'overkwam' de familie Van de Wiel uit Veldhoven. "Onze zoon Myron is extreem vroeg geboren waardoor hij verschillende hersenbloedingen heeft gehad. Daarbij heeft hij veel schade opgelopen en is Myron ernstig meervoudig gehandicapt."

Myron is volledig afhankelijk van anderen. Hij is blind, kan niet zelf eten of drinken en heeft dagelijks last van epilepsie. "Ondanks al deze beperkingen is Myron gewoon een hele lieve vrolijke jongen."

Sparen

Kleine kinderen worden groot, zo ook Myron en daar schuilde het probleem. "Myron was bijna niet meer te vervoeren in onze gewone auto." Aangepast vervoer zou er moeten komen. "De aanpassingen die nodig waren zou de gemeente voor hun rekening nemen maar de auto moesten we zelf aanschaffen. Veel geld dat we niet bij elkaar gespaard konden krijgen. We kregen daarom het idee om armbandjes te maken en te verkopen en dat geld op te sparen om een rolstoelbus aan te schaffen."

Juffen

Laura heeft honderden armbandjes gemaakt en verkocht. "Daar is het mee begonnen. Ik ben op een gegeven moment hier bij de Plus gaan vragen of ik ze daar mocht verkopen. André en Joyce van Rijen hebben daarop verschillende acties uitgezet. Later volgde Coppelmans met de winterwonderavond en de benefietavond in 't Zand. Zo gaaf hoe dat allemaal gegaan is. Zelfs de juffen van Myron hebben meegeholpen in de bediening."

"Nu de komst van de bus een feit is, is het voor ons als gezin alleen maar genieten geweest." Voor het eerst zijn ze als gezin op vakantie geweest. "Een weekje naar Zwitserland, dat was zo gaaf! Met de bus, Myron kon mee en hij heeft het geweldig gedaan. Mijn ouders waren ook mee gegaan, want het was allemaal wel wat spannend, zo voor de eerste keer. Maar wat hebben we genoten, echt een weekje helemaal ontspannen. Voor onze dochter Mara ook een mooie ervaring. Ze is dol op haar broer en voor haar is het allemaal zoals het is maar soms wil je haar ook bieden wat bijna iedere gezin zijn kinderen kan bieden. Dat is nu voor ons ook mogelijk."

Laura vertelt dat ze een abonnement heeft genomen bij de Veldhovense Zoo. "Daar wordt hij zo rustig van als we daar doorheen wandelen. Voorheen was het een hele onderneming als ik daar naartoe wilde. Myron tillen, verschillende transfers maken, zwaar voor mij, belastend voor Myron. Nu schuif ik de rolstoel in de bus en ik ga gewoon! Hoe bijzonder is dat. We zijn dankbaar voor alle steun en hulp op alle mogelijk manieren. Alleen was het ons niet gelukt."

Meer berichten