Hanneke Hielkema: 'Ik hou van de natuur en dieren.' FOTO: Ad Adriaans.
Hanneke Hielkema: 'Ik hou van de natuur en dieren.' FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Als ik er aan begin, kan ik bijna niet meer stoppen'

Ad Adriaans

Hanneke Hielkema kreeg tijdens het Cityfest de Veldhovense Cultuurprijs 2018 van de gemeente Veldhoven overhandigd. Met haar werken, portretten die een fantasiewereld met allerlei diertjes en wezentjes bevatten, geniet zij landelijk bekendheid.

VELDHOVEN - De toekenning van de Veldhovense Cultuurprijs op 30 september was een grote verrassing voor haar. "Ik kon het eigenlijk niet geloven. De directeur van museum 't Oude Slot belde me om naar het Cityfest te komen om een prijs in ontvangst te nemen. Ik was heel verbaasd. Er zijn zoveel mensen die mooie dingen maken, en dan kiezen ze mij. Het is een mooie prijs, ik ben er zeer vereerd mee."

tv-programma's

De kunstenares dankt haar bekendheid aan haar deelname aan de tv-programma's Sterren op het doek en Koffietijd. "In 2013 begon ik voor mezelf als kunstenares. Ik deed met twee portretten van Koningin Beatrix mee aan een wedstrijd ter ere van haar 75ste verjaardag. Daaruit volgde in december van dat jaar mijn deelname aan Sterren op het doek."
Van 2004 tot 2012 bekwaamde Hielkema zich aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk in de tekenkunst. De laatste drie jaren daarvan specialiseerde ze zich in portrettekenen. "Nooit had ik gedacht dat ik portretten zo leuk zou vinden." In 2011 maakte ze het eerste portret met dieren er in. "Ik hou van de natuur en dieren. Tijdens de opbouw van een tekening zag ik bij toeval het silhouet van een neushoorn. Dat vond ik zo leuk dat ik meer dieren tekende en steeds kleiner."
Sinds haar tv-optredens werkt de kunstenares vooral in opdracht. "Dan ben ik er elke dag mee bezig. Het is best wel verslavend. Als ik er aan begin, kan ik bijna niet meer stoppen." Het aantal dieren in een werkstuk wil ze niet overdrijven. "Mensen willen het vaak vol met dieren, maar dat vind ik zelf niet mooi. Ik wil er wel zelf achter staan." Kun je makkelijk afstand doen van je werkstukken? "Ja, alleen van Willem Alexander niet. Ik heb er een mooi bod op gehad, maar ik heb er een prijs mee gewonnen en daarom wil ik die houden." Op welk portret ben je het meest trots? "Dat is het portret van onze koning dat in een aantal zittingszalen van rechtbanken hangt. Er worden regelmatig tv-opnames gemaakt in die rechtbanken. Als die dan worden uitgezonden, zie ik vaak 'mijn' Willem op de achtergrond."

Meer berichten