Boominspecteur Hanneke de Bruijn aan het werk in de groenstrook aan Het Groen. FOTO: Ad Adriaans.
Boominspecteur Hanneke de Bruijn aan het werk in de groenstrook aan Het Groen. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Veiligheid nummer 1 bij boominspectie

Ad Adriaans

Liefst 12.000 bomen in Veldhoven

Momenteel worden in Veldhoven maar liefst 12.000 bomen van onder tot boven bekeken. 2 professionele medewerkers van De Boominspecteurs inspecteren tot eind november de bomen op onder meer veiligheid en eventuele snoeibehoefte.

VELDHOVEN - Met een 'toughpad', een soort tablet, om haar nek bekijkt boominspecteur Hanneke de Bruijn de bomen die de groenstrook langs de Heerbaan en Het Groen in Veldhoven verfraaien. Zonder na te hoeven denken, somt ze de namen en wetenschappelijke namen van de verschillende boomsoorten op. Ze kent er inmiddels maar liefst zo'n 200 uit haar hoofd... De Arnhemse heeft dan ook een gedegen opleiding achter de rug.
"Ik ben afgestudeerd aan de opleiding Bos- en Natuurbeheer aan Van Hall Larenstein in Velp. Vervolgens heb ik bij Bomenbanen een interne opleiding doorlopen tot Data Inspecteur Bomen. Gedurende deze 5 maanden theorie en praktijk heb ik veel geleerd", aldus boominspecteur Hanneke de Bruijn.

Veiligheid

De deskundige medewerkers van De Boominspecteurs werken door heel het land. Dus ook in Veldhoven, alwaar de gemeente elk jaar een derde deel van de straat- en laanbomen laat inspecteren. Het veiligheidsaspect staat daarbij op nummer één.
De Bruijn: "Bevat de boom dood hout? Lopen de mensen met hun hoofd tegen de takken? Kan er nog een auto onderdoor? Ontnemen takken het licht dat lantaarnpalen verspreiden? Veiligheid voor gebruikers van de openbare ruimte is het allerbelangrijkste."

Rode Stip

Naast de 'toughpad' behoren ook een prikstok en een hamer tot haar uitrusting. Met de prikstok wordt de diepte van holtes in een boom bepaald. Bij het vermoeden van een holte in de boom kan de inspecteur dit met de hamer vaststellen. Paddenstoelen trekken ook de aandacht. "Sommige soorten tasten de boom aan", aldus de boominspecteur.
Alle bevindingen worden met de 'toughpad' vastgelegd. Op een digitaal stratenplan zijn alle bomen gemarkeerd met een rode stip. Achter elke stip staan de gegevens van de betreffende boom.

Balsem

Waaraan herkent de inspecteur een gezonde en veilige boom? De Bruijn: "De knop- en/of bladbezetting moet goed zijn, de kroonvorm dient goed gesloten te zijn en de boom mag geen gebroken takken hebben."
Over de staat van de Veldhovense bomen kan De Bruijn nog geen uitspraak doen. Wel weet ze dat ze van haar werk geniet. "Je bent buiten en je ziet de bomen in alle seizoenen. Ik geniet van de kleuren en geuren. Zo ruiken de knoppen van een populier naar balsem, dat vind ik helemaal geweldig."

Een enkele keer komt De Bruijn een boom tegen die ze nog nooit gezien heeft. "Meestal is dat dan een cultuurvariëteit die gekweekt is bij een boomkweker."

Meer berichten