Jeroen Loohuis: 'Met sociale media bereikt de politie een groot publiek.' FOTO: Bert Jansen.
Jeroen Loohuis: 'Met sociale media bereikt de politie een groot publiek.' FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Samen zorgen voor goede resultaten'

Hannie Bettgens

Politie omarmt sociale media

Operationeel Expert Jeroen Loohuis, politie Veldhoven- Waalre, hoopt dat het aantal volgers op sociale media toeneemt. "Op verschillende mediakanalen geven we inzicht in het werk wat we doen."

VELDHOVEN - Door gebruik te maken van Facebook, Twitter en Instagram hoopt politie Veldhoven-Waalre op meer betrokkenheid. "We laten zien wat we doen. Door ons werk inzichtelijk te maken willen we het beeld veranderen dat menigeen over de politie heeft. Ons werk is namelijk enorm divers."

Snel en handig

Politie Veldhoven-Waalre geeft onder andere preventietips, vraagt hulp bij het herkennen van verdachten of getuigenoproepen. "Sociale media is snel en handig. Er worden goede resultaten geboekt doordat het heel gemakkelijk werkt, je bereikt in korte tijd een heel groot publiek. Neem een getuigenoproep van een doorrijder na een aanrijding. Door de gegevens van deze getuige snel te plaatsen op de diverse sociale mediakanalen kwamen er enkele goede bruikbare tips binnen en hadden we in korte tijd de auto gevonden en kon de schade afgehandeld worden".

Met getuigenoproepen worden ook goede resultaten geboekt. "We blijven wel gewoon ons werk doen! We doen buurtonderzoeken, bellen bij de mensen aan en proberen zoveel mogelijk informatie te vergaren om een zaak tot een goed einde te brengen. Onlangs bij een buurtonderzoek heb ik in een uur tijd zeven mensen bezocht die op dat moment thuis waren. Heel waardevol, maar de mensen die niet thuis zijn hebben mogelijk ook nog aanvullingen. Toen we later een oproep plaatsten hadden we in de kortste keren een paar honderd reacties."

Mensen die gebruik maken van sociale media reageren vaak snel. "We kunnen zien hoe vaak een bericht is bekeken en gedeeld. Recent werd een inbraak 22.000 keer gezien, dat is mega. Hoe meer berichten worden gedeeld en bekeken, hoe beter de resultaten. De tips die we binnen krijgen zijn heel vaak goud waard voor ons. Vooral uit de eigen omgeving. Dat kan preventief werken. Bijvoorbeeld: 'let op er worden in uw buurt veel fietsen gestolen'. Een tip van een iemand die tijdens het uitlaten van de hond een auto in de straat zag staan waar wij naar op zoek waren.

Loohuis: "De meest gemakkelijke vorm van burgerparticipatie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we goede resultaten boeken en de pakkans na een incident vergroten. Daarnaast geven we goede en bruikbare tips, denk daarbij aan inbraakpreventie; de gelegenheid maakt vaak de dief. Diefstal valt niet te voorkomen, maar je kan het dieven wel op meerdere manieren moeilijker maken."

Voor de duidelijkheid: bij spoed en verdachte situatie bel je 112, geen spoed wèl politie bel je 0900 8844. Voor alle andere tips en oproepen kun je de sociale media volgen of benaderen. Reacties volgen meestal binnen 24 uur.

Meer berichten