V.l.n.r.: Wilma Hartman, Rianne van Broekhoven en Jos van Gestel. Op www.dsp-zorg.nl is meer informatie over de workshops te vinden. FOTO: Bert Jansen..
V.l.n.r.: Wilma Hartman, Rianne van Broekhoven en Jos van Gestel. Op www.dsp-zorg.nl is meer informatie over de workshops te vinden. FOTO: Bert Jansen..

Aan de slag met vergroten van welzijn

Algemeen

Ad Adriaans

Donderdag 5 oktober start in Veldwijzer een serie van 6 workshops-Positief Gezond. Het doel is dat deelnemers eigen mogelijkheden en kwaliteiten inzetten en zo de regie over hun eigen leven behouden.

VELDHOVEN - Blijven hangen in mentale vermoeidheid? Op zoek naar positieve activiteiten of zingeving in het leven? Wie aan de slag wil om zich prettiger en gezonder te voelen, kan zich nu aanmelden voor een of meer van die 6 workshops. Deelnemers hoeven hiervoor geen bijdrage te betalen.

Healthy Fest

Deze nieuwe serie workshops is een vervolg op een eerdere serie. Wilma Hartman geeft de trainingen in verschillende plaatsen en altijd samen met een lokale partner. “De eerste serie van 6 workshops begon in maart, in aanloop naar het Healthy Fest dat op 22 april in het Citycentrum plaatsvond. In de media hebben we er bekendheid aan gegeven, waarna mensen zich konden aanmelden. De eerste serie vond plaats in de bibliotheek. 8 mensen namen deel aan een of meer workshops.”

De 6 workshops gaan over de onderwerpen Dagelijks functioneren, Kwaliteit van leven, Lichaamsfuncties, Meedoen, Mentaal welbevinden en Zingeving. De kern van elke workshop is dat deelnemers zelf de regie pakken met de focus op wat zij belangrijk vinden. Er mogen maximaal 10 personen in een groep. “Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen en kunnen delen wat ze willen delen. Het gaat om het delen van ervaringen en elkaar de ruimte geven. We gaan bewust niet de diepte in. We leven in het nu en kijken vooruit, maar met respect voor wat was”, legt Hartman uit.

100%

Jos van Gestel zit in een rouwproces als haar schoondochter haar begin dit jaar attendeert op Positief Gezond. “Ze vroeg me: Is dit iets voor jou? Mijn eerste reactie was, absoluut niet! Toch besloot ik om de folder te bekijken. Vervolgens heb ik gebeld met DSP Training waarna ik besloot om mee te doen. Wel heb ik mijn vriendin Rianne van Broekhoven gevraagd om mee te gaan. Ik ging er met een negatief gevoel naar toe, maar het is me 100% meegevallen.” 

Samen volgen ze 5 van de 6 workshops. Van Gestel kijkt er positief op terug. “Je wordt voor vol aangezien en zo word je ook behandeld. Ik heb de warmte van de groep als heel fijn ervaren. Het is ook zelf geven en dat daagt uit. Delen wat je bezighoudt zodat anderen dat herkennen.”

Eyeopener

Van Broekhoven wordt beperkt door reuma. Zij heeft vooral geleerd om anders te denken. “Meer positief denken en de focus leggen op wat wel kan. Als je ergens mee zit, komt een ander uit de groep vaak met een eyeopener. Dat is de kracht van het groepsproces.”

Donderdag 5 oktober is de eerste workshop. Van 13.30 tot 15.30 uur in Veldwijzer. Trainer Hartman verzorgt de workshops met Cordaad Welzijn, Lumens, GGzE en Fysiotherapie Veldhoven Zuid.

Delen van ervaringen en elkaar de ruimte geven