Winnares Daisy van de Sande: “Je koopt dagelijks je boodschappen in de supermarkt, maar waar de producten nu echt vandaan komen daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil.” FOTO: AgriFriends.
Winnares Daisy van de Sande: “Je koopt dagelijks je boodschappen in de supermarkt, maar waar de producten nu echt vandaan komen daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil.” FOTO: AgriFriends.

Boeren trekken de wijk in om kloof met burgers te verkleinen

Algemeen

Woensdag 17 mei is door Stichting AgriFriends een Boer-Buurt-BBQ gehouden voor bewoners van de Ceres in Veldhoven. De barbecue met producten van eigen bodem is om 17.00 uur van start gegaan met een symbolische blokkade. 

VELDHOVEN - AgriFriends organiseert regelmatig acties om een laagdrempelig gesprek tussen consument en boer op gang te brengen. 

Verbinding en goodwill

Huub Fransen is een van de partners van Stichting AgriFriends en is die woensdag ook aanwezig zijn bij deze boerenactie in de wijk. “Er wordt in de media met name aandacht besteed aan de kloof tussen de boer en consument”, vertelt Huub.
“Onze ervaring is dat er juist ook veel verbinding en goodwill is richting de Nederlandse boer, maar dat het belangrijk blijft om op een laagdrempelige manier met elkaar het gesprek aan te gaan”.
Bij de Boer-Buurt-barbecue zijn overigens ook lokale boeren aanwezig om meer te vertellen over de herkomst van de producten die onderdeel zijn van deze zeer geslaagde Boer-Buurt-barbecue.

Stilstaan bij...

De winnende straat Ceres in Veldhoven heeft deelgenomen aan een prijsvraag die Stichting AgriFriends eerder dit jaar uitzette. De hoofdprijs: Een compleet verzorgde barbecue met de lekkerste producten van eigen bodem.
Winnares Daisy van de Sande vertelt desgevraagd: “Je koopt dagelijks je boodschappen in de supermarkt, maar waar de producten nu echt vandaan komen daar sta je eigenlijk nooit zo bij stil. Superleuk dat de boeren nu zelf bij ons in de straat er wat meer over komen vertellen!”

Initiatief

De Boer-Buurt-BBQ, gehouden op de kruising Ceres en Kometenlaan in Veldhoven, is een initiatief van Stichting AgriFriends. Stichting AgriFriends is een samenwerking tussen 10 verschillende organisaties uit de agrarische sector. Doel  is om op een positieve wijze de kloof tussen de boer en burger te verkleinen.

AgriFriends schotelde tijdens de BBQ verschillende bijzondere varkens- en kalvervleesgerechten voor, allemaal afkomstig uit eigen land, bereid op een speciale barbecue ‘een smoker’. Tijdens het eten vertelde lokale boeren - een varkenshouder, kalverhouder en een melkveehouder - meer over de herkomst van de producten op het menu.

Op het menu

Joppe Fransen

‘Onze ervaring is dat er ook veel verbinding en goodwill is’

Afbeelding