Een bonte stoet rijwielen trekt vrijdagochtend 12 mei vanaf het Meiveld traag door de Heuvelstraat en Kruisstraat. FOTO: Bert Jansen.
Een bonte stoet rijwielen trekt vrijdagochtend 12 mei vanaf het Meiveld traag door de Heuvelstraat en Kruisstraat. FOTO: Bert Jansen.

Brainport start met Fietschallenge

Algemeen

Een bonte stoet rijwielen trekt vrijdagochtend 12 mei vanaf het Meiveld traag door de Heuvelstraat en Kruisstraat. De optocht wordt voorafgegaan door een dj die de nodige decibels produceert. Hiermee wordt Veldhoven geattendeerd op de campagne Fiets voor lucht.

VELDHOVEN - Geef jezelf meer lucht, geef de regio meer lucht. Brainport Bereikbaar is organisator van de fietschallenge, in samenwerking met Ons Brabant Fietst. Carolijn van de Hoeven is woordvoerder van het in Oisterwijk gevestigde Ons Brabant Fietst, dat de campagne heeft bedacht. “Het doel van de campagne is om mensen in de Brainportregio 50 dagen lang zoveel mogelijk te laten fietsen. We fietsen voor een bereikbare Brainportregio, schone lucht én Longfonds. Vanaf deze dag gaan we met een fietskaravaan diverse gemeenten in de Brainport Regio af. We filmen alle wethouders die laten weten dat ze de actie steunen en die inwoners oproepen om mee te doen. Een fietsdj gaat voorop in de karavaan. We willen dat iedereen kennis neemt van de challenge, dus we moeten herrie maken.”

Sjees-app

Wethouder Jeroen Rooijakkers heeft onder meer mobiliteit in zijn portefeuille. Daarom fietst hij deze dag ook mee naar Eindhoven. “Heel goed dat dit georganiseerd wordt. Het is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Het mooie van deze campagne is dat deze regionaal wordt gedragen.”

De wethouder ziet het onder meer op de Kempenbaan steeds drukker worden en onderschrijft daarom het belang van de campagne. Hij heeft de Sjees-app al gedownload om zijn bijdrage aan de campagne te leveren. En dat kan iedereen doen. Deze app registreert na aanmelding automatisch de gereden fietskilometers. De campagne loopt tot vrijdag 30 juni. 

Gaaf fietspad

“Goed bezig meneer, lekker op de fiets”, krijgt een verbaasd kijkende fietser in de Heuvelstraat van de dj te horen. Ook achter de ramen van woningen verbaasde gezichten, maar er wordt ook vrolijk gezwaaid. De Hovenring is nieuw voor de dj. “Wat is dit een gaaf fietspad. Dat maak je in de auto niet mee”, promoot hij de fiets. De karavaan maakt dan ook maar liefst 4 rondjes over de Hovenring voordat het richting De Hurk gaat. Onderweg maakt de dj ook regelmatig reclame voor de Sjees-app. 

10 cent per kilometer

Bedrijven die commitment aan de campagne hebben gegeven, worden in de spotlights gezet. Daartoe behoren onder meer de GGD, Philips en Royal Haskoning. Maar ook Weber Beamix op industrieterrein De Hurk. Daar stopt de karavaan vrijdag even. Op het bordes staan mensen met borden voorzien van teksten als ‘Meer fietsen = minder drukte’ en ‘Power op die pedalen’.
“De challenge past goed bij ons bedrijf”, zegt Eline Quist. De Veldhovense is HR-manager bij Weber Beamix. “We stimuleren duurzaamheid en vitaliteit bij onze medewerkers. We konden dan ook niet anders dan meedoen.”
Per gereden fietskilometer sponsort het bedrijf 10 cent. “Voor de mensen die de meeste kilometers hebben gefietst, hebben we 3 prijzen beschikbaar gesteld, 3 keer een Sports Gift Card. Inmiddels hebben al 21 van onze medewerkers de app gedownload.”
Bij Weber Beamix wordt de wethouder in een speciaal bushokje gefilmd waarna de karavaan koers zet naar Eersel. Op donderdag 6 juli 2023 maken Brainport Bereikbaar en Longfonds samen de opbrengst voor Longfonds van de campagne bekend.

brainportbereikbaar.nl

Ad Adriaans

‘Heel goed dat dit georganiseerd wordt’

Veldhoven wordt duidelijk zicht- en hoorbaar geattendeerd op de campagne Fiets voor lucht. FOTO: Bert Jansen.