
Wensfiets is ‘uniek en onbetaalbaar’
AlgemeenVeldhoven kent sinds 2019 het fenomeen van de Wensfiets. Initiatiefnemers Marjanne Smits en Monique Hageman proberen zoveel mogelijk wensen te realiseren.
VELDHOVEN - Marjanne Smits fietst op de wensfiets met de gast voorop, Monique Hageman fietst erlangs, houdt de gast op de fiets in de gaten en de veiligheid. Samen zorgen ze ervoor dat het deze aan niets ontbreekt. “We proberen altijd samen met onze gast te kijken wat mogelijk is,” zegt Marjanne Smits. Ze voert het gesprek ook namens Monique Hageman. Ze legt uit dat de Wensfiets er is voor mensen die in de winter van hun leven zijn en niet meer zelfstandig naar buiten kunnen. “Denk aan mensen die pre- terminaal zijn, eenzijdig verlamd, rolstoelafhankelijk zijn en die eens even een andere omgeving willen zien. We hebben nog nooit iemand gehad die het niet leuk vond. Iedereen die mee is geweest gaf te kennen het geweldig te hebben gehad.”
Wensen
Iemand die in de winter van zijn leven is, heeft vaak nog de wens om ergens naartoe te gaan. Dat varieert van waar hij of zij is opgegroeid, gewoond of gewerkt heeft, of zomaar mooie herinneringen aan een bepaalde plek heeft. Soms hebben gasten geen wens, behalve dan dat ze graag even naar buiten willen. “Een geluksmomentje voortkomend uit kleine wensen! Nog eens naar buiten, de natuur ruiken, de wind voelen.”
Genieten van het landschap, even langs een ouderlijk huis, een kaarsje opsteken in een kapel, een sportwedstrijd bijwonen van een (achter-)kleinkind, een tochtje door bos of over heide, kortom kleine maar unieke wensen. Soms zo gewoon, maar vooral heel bijzonder. “Niet zo groot, opvallend of zichtbaar, maar klein, eenvoudig en dichtbij, zoals het leven zelf. Uniek en onbetaalbaar.”
Door weer en wind
Wie meegaat op de fiets, zit wind- en waterdicht. “Ook als het koud is of als het regent, trekken we erop uit. We fietsen onder alle weersomstandigheden.”
Iemand bepaalt zelf of hij een dag of dagdeel mee wil. “We zien vaak hele waardevolle wensen, waarbij de familie ook bij betrokken is. Bijvoorbeeld halverwege op de route een gezamenlijke lunch plannen. Of bij familie ‘langsfietsen’. Dat ontstaat vaak spontaan doordat de gast op de fiets zegt: Gôh, hier in de buurt woont die of die! Dan fietsen we daar gewoon even naartoe.”
Donaties
Gebruik maken van de wensfiets is gratis. Wil iemand een terras bezoeken, lunchen of een ijsje halen dan dient hij of zij die kosten wel zelf te betalen.
De Wensfiets kent onkosten zoals stalling, verzekering en ANWB-hulp. Deze worden betaald uit donaties. “Hoge kosten, zoals de ANWB. Als onze fiets kapotgaat, is er geen vervanging en moeten we de gast en de fiets met speciaal vervoer terug brengen.”
De Wensfiets heeft een ANBI-status. Doneren kan via
wensfiets.nl
Van de redactie
‘We hebben nog nooit iemand gehad die het niet leuk vond’
