Foto: Waterschap Aa en Maas.

Bevers bouwen dammen in de Dommel

IVN VEV

2-wekelijkse bijdrage van het IVN

De laatste jaren is de bever in Nederland aan een opmars bezig. Ook in de Dommel zijn ze gesignaleerd. Bij Valkenswaard in de Malpie, de Philips Visvijvers en in Eindhoven Luytelaer wonen tegenwoordig bevers. De bever is het grootste knaagdier van Europa. De soort is vooral bekend om zijn zelfgebouwde dammen en zijn afgeplatte staart.

VELDHOVEN - Bevers bouwen burchten soms tot wel 2 meter hoog, met een doorsnede tot wel 9 meter. De burchtingang bevindt zich onder water om roofdieren buiten te houden. Deze burcht, bestaande uit een holle berg takken bevindt zich verder boven water. Meestal afgewerkt met modder.

Kamers

Een burcht heeft een 'natte kamer', waar bevers het water uit de vacht schudden, en een met houtsnippers en gras gestoffeerde droge nestkamer. Die zit 20 cm boven het waterniveau en heeft een luchtgat. In de zomer wordt om te rusten, daarnaast ook vaak gebruik gemaakt van een leger, een ondiepe kuil aan de beekoever onder struiken met gras, riet of houtsnippers.

Bevergeil

Bevers leven in groepjes en altijd in de buurt van water. Een familiegroep bestaat meestal uit zo'n 5 of 6 bevers, een volwassen paartje met de jongen van de laatste twee worpen. De jongen blijven ongeveer 2 jaar in de groep, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken. Territoria worden afgebakend met anale geursporen, 'castoreum', ook wel bevergeil genoemd. Deze geursporen bevatten informatie zoals geslacht, verwantschap en mogelijk ook de sociale status, leeftijd en grootte.

Speciale klep

Bij gevaar slaat een bever met zijn staart op het wateroppervlak. De oren, ogen en neusgaten van een bever liggen op dezelfde hoogte, zodat hij tijdens het zwemmen alle 3 zintuigen kan gebruiken.
Om te voorkomen dat bevers tijdens het onderwater zwemmen water binnenkrijgen, sluiten ze hun neus en oren af. Door een speciale klep kunnen bevers onder water knagen zonder water binnen te krijgen.

Geschilde takken

Bevers zijn in de zomer vooral tijdens de schemering en 's nachts actief. Van mei tot augustus verlaten ze de burcht in de vroege avond en komen in de vroege morgen terug. Ze verraden hun aanwezigheid onder andere door afgebeten en geschilde takken, omgeknaagde boompjes, dammen en burchten in het water en loopsporen.

Vegetariër

Bevers zijn vegetariërs. Ze eten vooral water- en moerasplanten, maar ook gras en kruiden staan op het menu. Bevers knagen bomen om met voorkeur voor zachte houtsoorten als wilg en populier. Ze gebruiken de bast, twijgjes en bladeren als voedsel, maar de dikkere takken dienen voor de bouw van burchten en dammen.
Bevers eten ook maïs en bieten als de akkers aan het water liggen.

Foto onderschrift:

Bij gevaar slaat een bever met zijn staart op het wateroppervlak om zijn soortgenoten te waarschuwen. FOTO: Waterschap Aa en Maas.

Meer berichten