"Vleugels symboliseren voor vele mensen de overgang van leven naar dood. Iemand heeft vleugels gekregen, is een engeltje geworden."
"Vleugels symboliseren voor vele mensen de overgang van leven naar dood. Iemand heeft vleugels gekregen, is een engeltje geworden." (Foto: Carla van Olst)

'De dood dichter bij de mensen brengen'

Hannie Bettgens

1 november lichtjesavond

Op begraafplaats De Hoge Boght vindt donderdag 1 november de jaarlijkse lichtjesavond plaats. De avond staat in het teken in herinnering aan een dierbare overledene.

VELDHOVEN - Omgaan met of praten over de dood is voor veel mensen ongemakkelijk. Nog steeds rust daarop een taboe. De dood is iets ongrijpbaars, beladen en onbegrepen. Maar dood en doodgaan zijn staan onlosmakelijk verbonden met het leven. "Meer begrip over de dood geeft meer kwaliteit in het leven," zegt Carla van Olst. De Lichtjesavond op begraafplaats De Hoge Boght, donderdag 1 november, leent zich daar perfect voor. "De begraafplaats is mooi verlicht met kaarsen en fakkels. Er staat een tafel met pennen en briefjes waar bezoekers een boodschap kunnen schrijven aan een overledene. We hebben een cirkel van licht bestaande uit de kaarsen en lichtjes die ook bij de Samenloop voor Hoop hebben gebrand. Daarmee komt de wereld van leven, dood en hoop samen. Het vuur in de lichtjes komt van de wereldvredesvlam. Dat maakt de cirkel rond."
Van Olst heeft de lichtjesavond de afgelopen jaren begeleid. "Heel speciaal om dat te mogen doen. Ik heb hele mooie momenten mee mogen maken. Door de dood dichter bij de mensen te brengen, deze in het licht te zetten, maakt dat de angst en de beladenheid afnemen." De sfeer op deze avonden wordt ervaren als integer en liefdevol. "Natuurlijk is er sprake van verdriet. Er is een dierbare verloren. Maar mooie herinneringen bieden troost en als je kan begrijpen dat dood lichamelijk is, het lijf is vergankelijk, de ziel leeft door in de zielenwereld. Door zelf dichter bij de zielenwereld te staan, daar meer inzicht en begrip voor hebben, vergemakkelijkt de omgang met de dood."

Troost

Elk jaar maakt Carla van Olst een kunstobject. "Dat is een terugkerend item. Ook hebben we elk jaar een cirkel van stoelen in het licht. Dit jaar gebruik ik de vleugels van afgelopen jaar maar dan weer op een andere manier. De vleugels symboliseren voor vele mensen de overgang van leven naar dood. Iemand heeft vleugels gekregen, is een engeltje geworden."
Iedereen rouwt en verwerkt rouw op zijn eigen manier. "Wat we hier op de lichtjesavond merken is dat het fijn is om een overledene 'levend' te houden. Door de naam te noemen, erover te praten, aan te denken en te herdenken. Dat geeft troost. Vooral als diegene al meerder jaren geleden is overleden; juist dan! Vaak wordt er gezegd dat het al zo lang is geleden, maar de behoefte om erover te praten blijft aanwezig." Van Olst probeert het leed te verzachten door boodschappen over te brengen naar de lichtwereld. "Dat wil ik voor meer mensen toegankelijk maken, begrijpbaarder. Meer begrip, mooie ervaringen en troost."

De lichtavond is donderdag 1 november van 18.00 tot 21.00 uur op de begraafplaats van De Hoge Boght, Eindhovensebaan 29 te Veldhoven.

Meer berichten