Foto: Bert Jansen.

'Eigenlijk zijn we straatmuzikanten'

Ad Adriaans

Jubileumconcert VMK

De klarinet en de drumsticks behoren als zo'n 50 jaar tot de standaarduitrusting van Jan Coppens (60) en Henri Luijten (58). Het Veldhovens Muziekkorps (VMK) eert beide jubilarissen met een jubileumconcert op zondag 4 november in Theater De Schalm.

VELDHOVEN - Een halve eeuw al zijn klarinettist Jan Coppens en slagwerker Henri Luijten trouw aan het VMK. Op zondag 4 november worden ze in het zonnetje gezet tijdens een speciaal voor hen opgezet jubileumconcert. Het optreden begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Sfeer

"We spelen zelf tijdens het concert niet mee. Wel hebben we allebei een nummer mogen kiezen dat tijdens het concert wordt gespeeld", legt Coppens uit. De drumkruk is op 4 november voor Arian, de zoon van Luijten die ook slagwerker en lid is van het VMK. Echtgenote Helma en dochter Ronelle blazen op saxofoon ook hun partijtje mee in het korps.

De jubilarissen roemen de sfeer binnen het VMK. Coppens: "Het is een gezellige muziekvereniging die midden in de Veldhovense gemeenschap staat. Voor en door Veldhovenaren." Het woord harmonie zegt het al, vindt Luijten. "Als je elkaar nodig hebt, zijn we er voor elkaar. Bij strubbelingen komen we er ook altijd weer uit."

Op reis

Ze gaan nog steeds graag de straat op om hun muzikale gezicht te laten zien. "We staan in dienst van de gemeenschap. Wel zijn er de laatste jaren steeds minder evenementen waarbij we de straat op kunnen gaan. Maar eigenlijk zijn we gewoon straatmuzikanten", zegt Coppens met een lach.

Naast muzikant is hij ook al jaren bestuurslid en penningmeester van het VMK. Ook heeft hij zitting in enkele commissies, zoals de reiscommissie. Elke 2 à 3 jaar gaan de muzikanten op reis. Volgend jaar worden waarschijnlijk de koffers weer gepakt. Luijten: "Daar kijken we het meest naar uit. Een reis is ook goed voor de binding. Maar we gaan niet zonder muzikale uitdaging. We kijken naar welk land we gaan en daar passen we ons muzikale programma enigszins op aan."

Anekdote

In 1988 trad het VMK voor het eerst op in het Tsjechische Steti tijdens een groot muziekfestival. Sindsdien zoekt Coppens uit zijn grote muzikale netwerk elke 2 jaar een korps uit de regio dat hij begeleidt naar het Tsjechische festival. Maar de editie uit 1988 heeft een anekdotische waarde.
Coppens: "We waren in Steti met 125 man, inclusief aanhang. Op zaterdag 25 juni was de EK-finale tussen Nederland en Rusland. Op 3 kleuren-tv's in een zaal keken we naar die wedstrijd. Vooraf hadden we alle oranje stof gekocht die we konden vinden en daar stroken dus van geknipt. Die hingen we om en daarmee gingen we in parade de straat op. De Tsjechen vonden het werkelijk prachtig."

Meer berichten