Foto:

'Ik ben altijd al gefascineerd door de bergen'

Tonnie Wesseling

"Ik heb gevonden wie Matthijs is en wat Matthijs bij kan dragen aan het leven. Dat is wat me nog steeds naar de bergen trekt. Het berggeweld... Dan ben je zo nietig!" Aan het woord Matthijs Bosveld (22). 3 keer heeft hij meegedaan aan een bergbeklimming van de Stichting Naar de Top voor KiKa. De eerste keer op 15-jarige leeftijd samen met zijn neef Koen en vriend Jules.

VELDHOVEN - In 2011 overlijdt de vader van Matthijs op 50-jarige leeftijd aan amandelkanker. Bosveld, dan nog leerling aan het Sondervick College, wil iets doen met dat gegeven. "Ik ben altijd al gefascineerd door de bergen én ik wilde geld ophalen voor onderzoek naar kanker."

As

Via een docent komt Matthijs Bosveld bij KiKa uit en de stichting Naar de Top voor KiKa. In 2012 beklimt hij op 15-jarige leeftijd met 7 andere jongeren de 4000 meter hoge berg Gran Paradiso in Italië. Onder goede begeleiding van ervaren bergbeklimmer Edmond Öfner. Een bijzondere tocht want in de rugzak van Matthijs zit een deel van de as van zijn vader. "'t Was een hele gekke gewaarwording om je vader in je rugtas bij je te hebben. Daar ben je wel een hele week mee bezig... We zijn als jonge pubers stuiterend aan de tocht begonnen, maar gaandeweg groei je toch naar elkaar toe, ook door de goede begeleiding van Edmond. Er waren stilte momenten die me aan het denken zetten. Op de top waaide en sneeuwde het, dus geen moment om lang bij stil te staan. De as werd meegenomen met de wind. We hebben er toch een mooi momentje van gemaakt met de groep, heel waardevol. Ik heb daar echt het bergvirus overgenomen."

Kriebeling

Na deze ervaring onderneemt Bosveld in 2013 en 2014 nog 2 expedities voor KiKa. Bij zijn examenjaar stopt hij ermee. Het is niet alleen het klimmen maar ook alle acties eromheen om geld voor KiKa op te halen. Inmiddels is hij wel al 2 keer privé naar Nepal geweest in combinatie met zijn studie geneeskunde. Daar komt toch weer de kriebeling om iets voor KiKa te doen. In februari 2019 gaat Bosveld naar Schotland weer voor Naar de Top voor KiKa, nu als seniorentocht. Hij moet zelf een bedrag van 1.500,00 euro zien te doneren. "Ook in de studentenwereld valt wel iets te halen, als iedereen een biertje minder drinkt, dan heb je al gauw een aardig bedrag", lacht Bosveld.

Meer berichten