Black Friday is dé uitgelezen dag om op koopjesjacht te gaan.
Black Friday is dé uitgelezen dag om op koopjesjacht te gaan. (Foto: )

Super koopjesdag Black Friday krijgt vaste voet aan de grond

Rob Weekers

Voor en tijdens de feestdagen wordt er door consumenten flink in de buidel getast. Was het in het verleden nog het sinterklaasfeest dat de aftrap vormde voor feestinkopen, de afgelopen jaren is het stokje overgenomen door Black Friday, een fenomeen uit de Verenigde Staten waar het sinds jaar en dag dé topdag is qua winkelomzet. Ook in Nederland wint Black Friday aan terrein. In het kort gezegd: haal het meeste uit je budget.

Black Friday is onlosmakelijk verbonden met Thanksgiving, in de VS een nationale feestdag die wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Van oorsprong is het een oogstfeest dat terugvoert op de Pilgrim Fathers, de eerste kolonisten die in de VS voet aan wal zetten. Samen eten en drinken met familie en vrienden staat centraal, net als de traditionele kalkoen die tijdens het feestmaal wordt geserveerd. Omdat veel werknemers de vrijdag ná Thanksgiving een vrije dag nemen, maken veel mensen er een lang weekeind van, met de vrijdag als traditionele winkeldag.

Stormloop

Tijdens Black Friday pakken winkels en winkelcentra flink uit met sterk afgeprijsde artikelen. Dat veroorzaakt een enorme toeloop van klanten die een buitenkansje niet willen laten liggen. Mensen parkeren hun auto al dagen van te voren dicht bij de winkels zodat ze op de dag zelf niet al te ver met hun aankopen hoeven te leuren. Niet zelden is er sprake van een enorme stormloop vanaf het moment dat winkels hun deuren openen. Ieder jaar weer zijn er op de Amerikaanse tv beelden te zien van mensen die tijdens Black Friday onder de voet worden gelopen.

Zo'n vaart zal het in ons land niet lopen. Maar Black Friday krijgt ook hier wel steeds meer vaste voet aan de grond. Dat ziet ook Detail Handel Nederland, belangenbehartiger van winkeliers. Hoewel het niet om de miljardenomzet uit de VS gaat, laat 'Zwarte Vrijdag' ook in ons land behoorlijke omzetcijfers noteren bij winkels en webshops. Een trend die komende jaren zal toenemen, zo is de verwachting. Een andere uitgelezen mogelijkheid om flinke kortingen te scoren, biedt Cyber Monday, de maandag ná Black Friday, waar met name online wordt gestunt met acties. In de praktijk betekent dit in ons land dat koopjesjagers meestal niet tot maandag hoeven te wachten, maar ook op zaterdag en zondag hun slag kunnen slaan.

Meer berichten