"Het geeft ons energie, ondanks alles wat je soms tegenkomt", aldus Du Celliee Muller namens het team. Voor meer info: www.veldhovenzuid.buurtzorg.net  of www.buurtzorgnederland.com. FOTO: Buurtzorg.
"Het geeft ons energie, ondanks alles wat je soms tegenkomt", aldus Du Celliee Muller namens het team. Voor meer info: www.veldhovenzuid.buurtzorg.net  of www.buurtzorgnederland.com. FOTO: Buurtzorg. (Foto: )

'We mogen alles zelf 'uitvogelen'!'

Tonnie Wesseling

"Het voordeel van Buurtzorg is dat je mag doen waarvoor je geleerd hebt." Aan het woord Joyce Snelders. Samen met haar 4 collega's - Lizzy Slingerland, Wouter van Westerop, Caroline du Celliee Muller en Helena Driessen - vormt ze het 5-koppige team van Buurtzorg met als werkgebied Veldhoven-Dorp en Zonderwijk.

VELDHOVEN - Ze konden zich niet meer vinden in de visie van hun vorige werkgever. Niet even snel-huphup steunkousen aantrekken en weer weg wezen. "Waarom beginnen wij niet iets voor onszelf, zonder zelf ondernemer te worden", vroegen zij zich af.

Het zorgwereldje is maar klein en na een rondje bellen komt Westerop terecht bij het concept Buurtzorg. Snelders: "We werden meteen enthousiast!" Buurtzorg bestaat sinds 2006 en heeft inmiddels ruim 950 zelfsturende teams in Nederland, ondersteund door een regiocoach. Snelders: "Wij werken in loondienst van Buurtzorg, de merknaam. Dit betekent dat wij binnen de wetten en kaders die er in Nederland gelden mogen werken, maar daarbinnen mogen wij alles zelf 'uitvogelen', bedenken en organiseren!"

"Na gesprekken met de regiocoach werden we steeds enthousiaster en zijn we aangenomen", zegt Du Celliee Muller. Na zoeken vinden ze per 1 oktober dit jaar gastvrij onderdak in het zorgpand in de Frans Bekersstraat en half november verhuizen ze naar het adres Libra 14 in Zonderwijk. Daar krijgen ze een complete ruimte tot hun beschikking. Snelders: "We vinden het erg leuk om in loondienst van Buurtzorg ons eigen bedrijfje te hebben." In december voegt Yvonne Van Rooij zich bij het team, dat uiterlijk tot 8 personen mag uitgroeien.

Snelders: "De visie van Buurtzorg is, dat als je een band met iemand hebt, je veel eerder iets kan signaleren en er eerder op in kan springen. Buurtzorg gaat uit van de kracht van een cliënt, van wat kan iemand nog zelf? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kunnen wij die benutten, eventueel met behulp van manterzorgers en een netwerk? We kunnen in ons team alles bespreken en iedereen is gelijk."
Alle 5 hebben genoeg expertise om een cliënt te helpen. Snelders: "Alle bijscholingen die wij nodig hebben om onze vakkennis te vergroten wordt via Buurtzorg geregeld. Elke wijk/regio heeft zijn bijscholingslocatie. Wij kunnen zodoende alle handelingen zelf, zodat dat vertrouwde team blijft komen bij de cliënt tot aan het einde toe."

Buurtzorg is een bedrijf waar weinig mensen op kantoor zitten, zodat er meer ruimte voor teamontwikkeling is.

Meer berichten