Leo Hendriks (links) en Tjeerd Mulder bij de belevingstuin in aanleg. FOTO: Ad Adriaans.
Leo Hendriks (links) en Tjeerd Mulder bij de belevingstuin in aanleg. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

Wandel, kijk, ruik, voel en proef

Ad Adriaans

Belevingstuin in 2019 voltooid

Rotary Eindhoven-Veldhoven neemt in 2017 het initiatief voor de aanleg van een belevingstuin aan de Berkt 37 in Oerle. De opbrengst van een concert in theater De Schalm door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en bijdragen van sponsors blijken niet toereikend om de aanleg te voltooien.

VELDHOVEN - Al jaren organiseert de rotary het concert waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. "Normaal steunen we nooit 2 keer hetzelfde doel, maar wie a zegt, moet ook b zeggen", stelt Tjeerd Mulder die namens de rotary projectleider is van het jaarlijkse concert.

Dementie

En daarom gaat de opbrengst van het optreden van het orkest op zaterdag 27 oktober nog een keer naar de belevingstuin. De voorziening voor mensen met de ziekte dementie moet er komen, vindt ook Leo Hendriks, voorzitter van de bijenhouders van St. Ambrosius. Op een door de gemeente beschikbaar gesteld stuk grond van 1.200 vierkante meter in de zijtuin van de BijenBerkt zijn de contouren inmiddels zichtbaar. "Het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte neemt toe en woont steeds langer thuis. De belevingstuin wordt een veilige tuin vol met herinneringen. Hier kan men straks wandelen, kijken, ruiken, voelen en proeven. Het bijzondere van de tuin is dat deze openbaar toegankelijk wordt", zegt Hendriks.

Sponsoren

Het ontwerp is gesponsord door Marcel van Dijk van Oogenlust. Voor de inhoudelijke invulling tekende Caroline van der Heijden van SWOVE die deskundige is op het gebied van dementie. Smits BV stelde de materialen voor drainage ter beschikking en BTL verklaarde zich bereid om de uitvoering van de aanleg ter hand te nemen.

Mulder: "Toen we het ontwerp hadden, bleek dat de realisatie zo'n 75.000,00 euro zou kosten. Inmiddels kon een derde deel van dat bedrag worden geïnvesteerd in de tuin."
Om de realisatie in 2019 te voltooien, is het totale perceel verdeeld in 103 kavels die door bedrijven en particulieren gesponsord kunnen worden. De bedragen beginnen bij 198,00 euro. Hendriks: "Op de website belevingstuin-veldhoven.nl staan onder meer de kavels beschreven en hoe die te sponsoren. Ook is hier veel informatie te zien over de inrichting van de tuin."

Missions

De commandant van de vliegbasis is zo enthousiast over de tuin dat ook hij een steentje bijdraagt. Hij biedt sponsors een rondleiding op de basis aan met onder meer een kijkje in de verkeerstoren en in een vliegtuig. Het optreden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht op 27 oktober heeft de titel 'Missions', en wordt begeleid door een lichtshow en prachtige filmbeelden.

Kaarten zijn nog altijd te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website van het theater.

www.deschalm.com

Meer berichten