Foto: Bert Jansen

'Die honden leven een rijk hondenleven'

Hannie Bettgens

30e editie Kivo Kempentrail

De 30e editie van de Kivo Kempentrail vindt plaats van vrijdag 26 oktober tot en met zondag 28 oktober. De trail staat al jaren bekent als het openingsevenement van het komende winterseizoen.

VELDHOVEN - De Hoogeloonsedijk 26 in Veldhoven is al sinds jaar en dag het centrale punt waar sledehonden liefhebbers zich opmaken voor de Kivo Kempentrail. "De Kivo Kempentrail 2018 luidt de start in van het nieuwe winterseizoen."

Opbouw

Cor van Loon heeft met Kivo zijn naam verbonden aan de Kempentrail. Zelf is hij jarenlang beoefenaar van deze sport geweest. "De opbouw naar het winterseizoen is erg belangrijk. Als de bladeren gaan vallen is het belangrijk voor de honden om kilometers in de benen te krijgen."
Een goede voorbereiding is van het grootste belang. "Anders is het niet te doen om aan het seizoen te beginnen. Dat is niet goed voor de honden. De honden lopen in de kou en in de sneeuw, waar ze zich overigens uiterst prettig voelen in onder andere Oostenrijk, Zweden en Finland. In de sneeuw lopen ze tussen de 50 en 150 km, afhankelijk van de afstand waarop ze met de honden uit willen komen."

Walhalla

De Kivo Kempentrail in Veldhoven mag jaarlijks op een 200 inschrijvingen rekenen. Ook dit jaar is de animo weer groot. "Alle mushers (hondensleerenners) van betekenis zijn aanwezig en we hebben zeer goede mushers in Nederland."
De sledehondensport in al zijn vormen is te volgen bij de Kivo Kempentrail. "Combinaties bestaande uit 8, 6 of 4 honden. Met bike of carnicross, hardlopen met de hond aan een buikriem. Op zaterdag is de funrun voor kinderen, kosten 2,50 euro."
Esmee van Loon is al weken druk met de voorbereidingen. "Alle deelnemers ontvangen een goody bag. Daar zitten spullen in waar de honden echt iets aan hebben, natuurlijk aangevuld met lekkers voor na het lopen."
Beide dagen starten de activiteiten en verschillende lopen vanaf 9.00 uur. "We hebben weer mooie routes uitgezet. Het centrale punt is het terrein aan de Hoogeloonsedijk dat is omgetoverd tot een waar Walhalla voor de honden. Iedereen is welkom om het terrein te komen bezoeken. De koffie staat klaar. Naast koffie is er voldoende te eten te drinken in de verschillende kramen en de toegang is gratis."
Zaterdagavond wordt in de grote tent een feestavond georganiseerd. "Kom eens kijken naar het grootste treffen uit de sleehondensport."

Goed leven

Op de vraag of het niet zielig is voor honden om deze sport te beoefenen beginnen vader Van Loon en dochter Esmee hard te lachen. "Zielig? Ik zou er zelf voor tekenen om de behandeling van een sledehond te krijgen. Die hebben echt een heel goed leven. Het eten is volledig uitgebalanceerd, supergezond. Die honden leven een rijk hondenleven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden