"Met de vlinderslag ben ik gewoon een beest in het water", aldus Judith van Kemenade. FOTO: Bert Jansen.
"Met de vlinderslag ben ik gewoon een beest in het water", aldus Judith van Kemenade. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ik wil echt altijd gewoon winnen!'

Hannie Bettgens

Mijn sport is...

"Ik kan een uitdaging niet weigeren en wil mezelf altijd verbeteren." De Veldhovense Judith van Kemenade vertelt over haar sport: wedstrijdzwemmen.

VELDHOVEN - Na het behalen van haar diploma zwemmen wordt tegen haar gezegd: "Ga maar door; je hebt er echt aanleg voor." En dus wordt Judith van Kemenade lid van Zwemvereniging De Eindhovense watervrienden. "Dat is nu ongeveer 20 jaar geleden en ik ben nog even bloedfanatiek als in het begin."

Eigen tijd

Van Kemenade zwemt zowel individueel als ploegenwedstrijden. "Zwemmen is een individuele sport. Ook als je met je team zwemt, zwem je toch altijd je eigen tijd."
Ze legt uit dat in het team iedereen uitkomt op de slagen die het best passen bij de zwemmer. "Natuurlijk om te winnen, maar het heeft ook geen zin om iemand de rugslag te laten zwemmen die beter is op de schoolslag."
De favoriete slagen van Van Kemenade zijn de vlinderslag en de schoolslag. "De vlinderslag is een slag die me van nature goed ligt. Het is een gecombineerde slag waarbij je veel gevoel voor het ritme in de slag moet hebben. En kracht. Veel kracht! Kracht is bij deze slag, ook bij de schoolslag, belangrijker dan de techniek. De vlinderslag en de schoolslag zwem ik voornamelijk op kracht en wilskracht."
Ze begint te lachen als ze over zichzelf vertelt. "Met de vlinderslag ben ik gewoon een beest in het water."

Fanatiek

Zwemmen en wedstrijdzwemmen is geschikt voor alle leeftijden. "Ik ben er een keer uitgezwommen door iemand van 50 jaar! Bloed irritant!"
Het maakt haar fanatiek en dat komt goed van pas bij wedstrijden. "Ik wil echt altijd gewoon winnen. Vooral voor mezelf. Ik ben altijd bezig om mezelf te verbeteren. Een honderdste verbetering voelt voor mij als een persoonlijke overwinning. Dat voel zo goed."
Van Kemenade zwemt op hoog niveau en neemt deel aan de kampioenschappen van de bond. "Daarin zwemt de elite. Je moet daarvoor ook de tijdslimiet halen. De beste prestatie van ons team was het winnen van zilver, maar wel met een gouden randje."

Dieseltje

Zwemmen betekent voor haar meer dan de competitie en het winnen. "In het water kan ik mijn hoofd leegmaken. Het geeft me rust en ik houd mijn conditie op peil."
Van Kemenade is net een dieseltje in het water. "Lange afstanden liggen mij het beste. Na 200 meter kom ik pas echt lekker in mijn slag, heerlijk."
Inmiddels is ze ook wedstrijdtrainer. "Dan ben je op een heel ander vlak actief. Heel sociaal, samen trainen en verbeteren. Heel tof. Als een van mijn zwemmers mijn beste persoonlijke tijd verbeterd kan ik oprecht blij zijn, in tegenstelling tot mijn eigen wedstrijden... Dan kan ik er behoorlijk de pest in hebben."

www.eindhovense-watervrienden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden