Onder toeziend oog van Brabantse Olympische zwemmers Pieter van den Hoogenband en Maud van der Meer leren kinderen zwemmen. FOTO: Heel Brabant Zwemt
Onder toeziend oog van Brabantse Olympische zwemmers Pieter van den Hoogenband en Maud van der Meer leren kinderen zwemmen. FOTO: Heel Brabant Zwemt (Foto: )

Liefst 100 extra zwemdiploma's

Van de redactie

Heel Brabant Zwemt

Tijdens de FINA Swimming World Cup in Eindhoven begon op zondag 30 september een groep kinderen met hun eerste zwemles. Na het succes van de pilot van Heel Eindhoven Zwemt, in de 2e helft van vorig jaar, kreeg het sportieve initiatief afgelopen weekeinde een passend vervolg onder de noemer Heel Brabant Zwemt.

BRABANT - Ruim 40 basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar uit Eindhoven en 's-Hertogenbosch nemen afgelopen zondag 30 september deel aan de start van het sportieve initiatief. Dit onder toeziend oog van Brabantse Olympische zwemmers Pieter van den Hoogenband en Maud van der Meer.
Heel Brabant Zwemt telt in totaal meer dan 100 inschrijvingen. Deze kinderen, die normaliter geen zwemdiploma zouden behalen vanwege bestaande culturele of financiële omstandigheden, krijgen deze kans nu wel. Dankzij Heel Brabant Zwemt.

Zwemles

Alle kinderen die zich hebben ingeschreven, worden direct gekoppeld aan reguliere zwemaanbieders zodat ze meteen kunnen starten met zwemlessen om zo uiteindelijk een zwemdiploma te kunnen halen.
Het uiteindelijke doel van dit project is er voor te zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool zonder zwemdiploma dreigen te verlaten, tóch de basiskennis van het zwemmen te leren beheersen.


Zwemtour

Al voor de zomervakantie startte Heel Brabant Zwemt, samen met de Nederlandse Reddingsbrigade, met een spetterende zwemtour langs basisscholen in Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Hierbij leerden maar liefst ruim 2.000 kinderen uit de bovenbouw alles over het belang en dus de noodzaak van veilig kunnen zwemmen.

Niet bekend

Jaarlijks verlaten namelijk nog altijd zo'n 10.000 tot 15.000 kinderen in Nederland de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak zijn dit kinderen die vanwege een culturele of sociale achtergrond absoluut niet bekend ziin met de Nederlandse zwemlessen. Of - tweede mogelijkheid in deze - waarvan de ouders zich de lessen niet kunnen veroorloven. Buiten het reële gevaar dat dit met zich meebrengt, zorgt het ook voor sociale uitsluiting omdat deze kinderen niet mee kunnen doen aan evenementen, zoals bijvoorbeeld schoolkampen of kinderfeestjes.

Partners

Heel Brabant Zwemt is overigens een initiatief van BrabantSport, gemeente Eindhoven en gemeente 's-Hertogenbosch. Dit uiterst sportieve initiatief wordt ondersteund door de Reddingsbrigade en More2Win. Gezamenlijk onderstrepen alle genoemde partijen het absolute belang van zwemvaardigheid onder Brabantse jeugd en hoe belangrijk het is dat je leert zwemmen in Nederland.

Voor meer informatie, zie de onderstaande website.

www.heelbrabantzwemt.nl

Meer berichten