In 1979 las hij een artikel over zoeken met een metaaldetector. Sindsdien is Verspaandonk 'verslaafd' aan zijn hobby. FOTO: Ad Adriaans.
In 1979 las hij een artikel over zoeken met een metaaldetector. Sindsdien is Verspaandonk 'verslaafd' aan zijn hobby. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Adf Adriaans)

'Ik ben altijd op zoek naar dingen'

Ad Adriaans

Al honderden vondsten

Al bijna 40 jaar gaat Toon Verspaandonk op pad met zijn metaaldetector. Zijn zoektochten hebben al honderden vondsten opgeleverd. "Ik ben altijd op zoek naar zeldzame dingen."

VELDHOVEN - Doorgaans ligt er altijd een detector in zijn auto. Locaties met beken en hoge zandruggen trekken steevast zijn belangstelling. "Overal waar water is, kunnen lang geleden mensen gewoond hebben." In al die jaren heeft hij al heel wat uit de grond getrokken. Zilveren koninkrijksmunten, duiten uit de 16e, 17e en 18e eeuw, een zwaard uit 900 na Christus, diverse antiquiteiten en honderden recente en oude munten. Eerder verzamelde hij oude munten. "In 1979 las ik een artikel over het zoeken met een metaaldetector. Ik kocht er een en vond al snel een zilveren theelepeltje", schetst Verspaandonk de start van zijn passie.

Bijzondere vondst

Al snel overschreed zijn zoekgebied de grenzen van Veldhoven en werden heel Brabant en Limburg zijn werkterrein. Altijd vraagt hij vooraf toestemming van de landeigenaar. Midden jaren tachtig deed hij een bijzondere vondst op enkele akkers in Oostelbeers. "In een oude atlas zag ik dat er een militair kamp moet hebben gelegen. Mijn vondsten leidden tot de vaststelling dat het om een oefenkamp ging uit 1832. De objecten die ik in de grond aantrof, leidden enkele jaren geleden tot het uitbrengen van een boek."

Koptelefoon

Inmiddels heeft hij al ruim 10 detectors versleten. "Ik volg steeds de nieuwe ontwikkelingen. Nu heb ik er een met gps. Van elke vondst kan ik met een druk op de knop de locatie vastleggen. Dat is fijn voor archeologen als ik die een vondst lever." De prijzen variëren van 250,00 euro tot enkele duizenden euro's. Verspaandonk draagt tijdens het zoeken altijd een koptelefoon. Brom- piep- en schelle tonen zeggen hem iets over de vondst. "Vaak herken ik aan het geluid al welk soort metaal het is. Je moet je detector wel van haver tot gort kennen en er vertrouwen in hebben", weet hij inmiddels.

Goed gevoel

Gemiddeld gaat hij 1 of t keer per week op pad waarbij hij 2 tot 3 uur zoekt. Gaandeweg heeft hij zich steeds meer verdiept in de geschiedenis van de regio. Hij haalt er boeken bij en bestudeert landkaarten, foto's en oude kranten. Veel vondsten bewaart hij, maar bijzondere dingen schenkt hij meestal aan wetenschappers of musea. "Het geeft mij een heel goed gevoel als ik iets kan bijdragen aan het cultureel erfgoed van Nederland."

Enorme koe

Jaren geleden is hij één keer ontzettend flink geschrokken. "Ik was heel intensief bezig om iets uit de grond te peuteren. Ineens staat er enorme koe achter mijn rug die me over mijn nek likt."
In het jaarboek dat de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken op zaterdag 24 november presenteert, is ook een verhaal over de altijd zoekende Toon Verspaandonk opgenomen.

Meer berichten