CityCentrum viert 40-jarig jubileum


Op de foto Greet, Truus, Ali en Annie die al jaren bijna elke dag te vinden zijn in het Hema-restaurant om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. FOTO: Ad Adriaans.
Op de foto Greet, Truus, Ali en Annie die al jaren bijna elke dag te vinden zijn in het Hema-restaurant om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: Ad Adriaans)

CityCentrum viert 40-jarig jubileum

Ad Adriaans

'Ik vind het een leuk centrum'

Midden jaren '70 staan veel Veldhovenaren sceptisch tegenover de bouw van een winkelcentrum te midden van enkele wijken. Vanaf deze week start het Citycentrum een feestjaar vanwege het 40-jarig bestaan.

VELDHOVEN - Jean-Paul van den Tillaar is eigenaar/franchisenemer van de Bruna en voorzitter van de Vereniging Ondernemers Citycentrum. "Er zitten momenteel 108 winkels in het Citycentrum. Met de combinatie van winkels van landelijke ketens en lokale ondernemers, horeca, supermarkten, theater, bioscoop, bibliotheek en zwembad zijn we nog steeds zelfvoorzienend", aldus Van den Tillaar.

Pioniers

In 1978 opent de eerste fase van het winkelcentrum. 5 jaar later volgt een 2e fase waarna in 1995 de overdekte Citypassage volgt. De laatste uitbreiding in het centrum is de komst van bioscoop Cinema Gold. Tijn Verhoeven behoort 40 jaar geleden tot de eerste winkeliers die een zaak vestigen in het nieuwe centrum. "We hadden een brillenzaak in de Kapelstraat. Ik kwam net in de zaak bij mijn vader toen we hoorden dat er een nieuw winkelcentrum in Veldhoven zou komen. We besloten er een tweede zaak in te vestigen. Dat was het geval bij veel van de pioniers zoals Jos Hoes en De Speelboom."

Onzinnig

Het centrum heeft zich volgens Verhoeven in de loop der jaren goed ontwikkeld. "De eerste 10 jaren waren niet voor iedereen even gemakkelijk in het in aanbouw zijnde centrum. Daarnaast vonden veel oudere Veldhovenaren het toen onzinnig om midden in de akkers zo'n centrum te bouwen. Later kwam er steeds meer import in Veldhoven waarna het centrum meer draagkracht kreeg."

Gratis parkeren

Zou er nog iets moeten veranderen? "Het is belangrijk dat de gemeente zich concentreert op winkelen in centra en het niet toestaat dat er winkels bijkomen in de wijken. Verder zou het de kroon op het werk zijn van de Vereniging Ondernemers Citycentrum als ze het voor elkaar krijgt om het parkeren weer gratis te maken, of in elk geval voor een gedeelte. Er lopen daarover gesprekken met de gemeente. De cirkel zou daarmee eindelijk weer rond zijn; 40 jaar geleden begonnen we ook met gratis parkeren."

Leuk centrum

Ali van Eijk woont al 26 jaar in een appartement boven de Lenny Lawrence. "Ik vind het hier heerlijk wonen. Voor mij zouden ze meer mogen organiseren op de pleinen in het Citycentrum. Maar verder vind ik het een leuk centrum." Een Action vindt ze een goede aanvulling van het huidige winkelaanbod. "Dat zou veel extra bezoekers trekken." Gaat de bezoeker nog iets merken van het jubileum? Van den Tillaar: "In het 1e kwartaal van 2019 organiseren we iets groots voor de klanten. Wat dat is, dat houden we nog even geheim. Verder staan we bij alle evenementen in het komende jaar, stil bij het 40-jarig jubileum."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden