Tijdens de onthulling afgelopen vrijdag 28 september, heeft adjudant Ton van Mol uitleg gegeven over de grafheuvel (achter hem) op de vliegbasis. FOTO: Klu
Tijdens de onthulling afgelopen vrijdag 28 september, heeft adjudant Ton van Mol uitleg gegeven over de grafheuvel (achter hem) op de vliegbasis. FOTO: Klu (Foto: )

Unieke archeologische vondst op vliegbasis Eindhoven

Van de redactie

Afgelopen vrijdag 28 september is op vliegbasis Eindhoven een zogeheten grafheuvel onthuld. Een grafheuvel is een heuvel uit de oudheid die werd gebruikt als begraafplaats. Eeuwenlang had de heuvel op de vliegbasis vrijwel onaangeroerd in het landschap gelegen. Een opmerkzame medewerker van vliegbasis Eindhoven deed deze bijzondere vondst.

MEERHOVEN - Uniek aan de grafheuvel is dat deze goed bewaard is gebleven. Op het bosrijke militair terrein waar de heuvel is ontdekt, zijn in het verleden alleen enkele jonge bomen geplant. Verder is de natuur ongerept gelaten. De heuvel is daardoor vrijwel niet afgevlakt of aangetast.

Grafheuvel

De 'Molshoop' die is ontdekt op de vliegbasis, stamt uit 1750-1550 jaar voor Christus. De heuvel is in de eerste fase van de midden-bronstijd opgeworpen. Om de heuvel goed aan te kunnen duiden is gekozen voor de naam 'Molshoop'. Deze naam komt onder andere voort uit de familienaam van de vinder van de grafheuvel, adjudant Ton van Mol, airfield manager op de vliegbasis.

Enige

Van Mol stelde dat er in een bosperceel, ten zuiden van de start- en landingsbaan, een duidelijk reliëf in het landschap zichtbaar was, waaronder één wat grotere verhoging. Aangezien hij vermoedde dat deze verhoging wellicht een graf­monument zou kunnen zijn, had hij de heuvel een paar jaar geleden al wat vrij laten stellen van bebossing. Het gebeurt niet vaak dat er in de regio nog min of meer intacte grafheuvels worden ontdekt. Hoewel er in Brabant meerdere grafheuvels aanwezig zijn, is deze grafheuvel de enige op grondgebied van de Gemeente Eindhoven.

Tijdens de onthulling afgelopen vrijdag 28 september, heeft adjudant Ton van Mol uitleg gegeven over zijn zoektocht naar de grafheuvel op de vliegbasis. Aansluitend gaf Liesbeth Theunissen, van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een toelichting op het onderzoek van deze bijzondere archeologische vondst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden