Het ree is een van de grotere zoogdieren in de Kempen. FOTO: Rien de Schipper
Het ree is een van de grotere zoogdieren in de Kempen. FOTO: Rien de Schipper (Foto: )

Zoogdieren zijn familie van de mens

IVN VEV

2-wekelijks rubriek van IVN VEV

Ze zijn, wat betreft het aantal soorten, een kleine groep. Voor de mens is het een belangrijke diergroep, want veel van het huisvee behoort ertoe. Zoogdiersoorten vertonen grote verschillen in lichaamsbouw, voortbeweging, voortplanting, leefwijze en voeding. Eén ding hebben alle vrouwelijke exemplaren echter gemeen: ze bezitten melkklieren, waarmee ze hun jongen zogen.

VELDHOVEN - In grootte en gewicht variëren ze van 3,5 cm en enkele grammen voor een kleine spitsmuis, tot 33 meter voor een blauwe vinvis met een gewicht van circa 130.000 kilogram. Verder zijn er allerlei manieren van voortbewegen. Op land is lopen de normale methode van voortbewegen van deze dieren. In water leven de zwemmers. Deze groep bestaat uit weinig soorten. Hiertoe behoren onder andere de walvisachtigen. In de lucht zijn de vliegers, de vleermuizen, in hun element. Dan is er nog een vierde groep, de klimmers. Dit zijn onder meer de aapachtigen en ze houden zich meestal op in bomen.

Eierleggend

Zoogdieren komen over de hele wereld voor. Vooral onder de lopers zijn er veel die perfect kunnen klimmen en zwemmen en daardoor zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Bijna alle zoogdieren zijn levendbarend. De jongen worden levend ter wereld gebracht. Maar ook hier geldt 'uitzonderingen bevestigen de regel'. Er zijn ook eierleggende zoogdieren. Het vogelbekdier en de mierenegel zijn de bekendste soorten. Voor beide soorten geldt, dat de circa 2 cm grote eieren nog zo'n 7 tot 10 dagen worden bebroed, voordat de jongen het levenslicht zien. Pas dan blijkt, dat het echte zoogdieren zijn. De jongen zogen zich aan de melkklieren van hun moeder. Leefwijze en voeding hangen sterk samen met de manier van voortbewegen. Vliegende dieren kunnen moeilijk een knol opgraven. Dolfijnen hebben problemen met het plukken van een banaan, terwijl een aap weer moeite zou hebben met het verschalken van een visje. De verschillen zijn bijna extreem te noemen. Terwijl een grote walvis zich voedt met microscopisch klein plankton, een levensgrote giraffe kleine blaadjes van de boom peuzelt, ziet een klein, maar atletisch gebouwde luipaard kans om in zijn eentje een grote buffel te grazen te nemen.

Zoogdieren in de Kempen

Veel minder groot zijn de verschillen tussen de zoogdieren in de Kempen. De muis is het kleinste zoogdier, terwijl het paard tot het grootste gerekend mag worden. Niettemin is er ook in De Kempen sprake van een grote diversiteit als het gaat om zoogdieren. In de Kempen komen in het wild nog veel zoogdieren voor: mollen, eekhoorns, hazen, konijnen, egels. Maar ook marterachtigen zoals de hermelijn, das, wezel, bunzing en boommarter vinden hier een leefomgeving. De wat grotere zoogdieren die in de Kempen een plekje hebben gevonden, zijn bijvoorbeeld ree, hert en de vos.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden