In 1958 werd het 12,5 jarig bestaan van winkeliersvereniging De Kromstraat gevierd met een ludieke wielerkoers voor de winkeliers.
In 1958 werd het 12,5 jarig bestaan van winkeliersvereniging De Kromstraat gevierd met een ludieke wielerkoers voor de winkeliers. (Foto: )

Kijkje in het verleden van Veldhoven

Ad Adriaans

Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken

De Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken brengt in november een jaarboek uit. Een boek met verhalen die deels door inwoners van Veldhoven-Dorp zijn aangeleverd.

VELDHOVEN - Vanaf 2013 brengt de stichting elk jaar een boek uit. Het driemanschap Ton van den Hurk, Louis Schats en Jan van den Boom steekt daar veel tijd in. Steevast wordt er een speciaal onderwerp onder de loep genomen dat betrekking heeft op het cultuurhistorisch erfgoed van Veldhoven-Dorp. Zo verschenen er boeken over de molengeschiedenis, de H. Caeciliakerk en Veldhoven-Dorp in oorlogstijd. Van het laatste boek, Het Veldhoven-Dorp van meester Rijken, werd een oplage van 250 stuks verkocht.

Energie

"We stoppen er veel energie in. Dan zijn 250 verkochte boeken aan de magere kant. Met een jaarboek willen we een breder publiek aanspreken", motiveert Van den Boom de keuze voor een jaarboek.

In het boek staat onder meer een verhaal over een zelfmoord in 1742 en een verhaal over ASML. Toon Verspaandonk leverde een mooi verhaal over zijn hobby. Al ruim dertig jaar gaat hij met een metaaldetector op pad. Zijn zoektocht en wat dat oplevert, heeft hij aan het papier toevertrouwd.

Racewagen

Ook José, dochter van Piet Mikkers, leverde de stichting een verhaal met foto's over haar vader. "Hij was in de jaren vijftig de Max Verstappen van Veldhoven", zegt Van den Hurk. "Met behulp van onder meer een ingenieur bouwde hij een racewagen waarmee hij op Zandvoort in de Formule 1 verschillende prijzen behaalde."

Een rubriek foto's van toen en nu maakt ook deel uit van het boek. Schats: "Oude dorpsbeelden van begin vorige eeuw. Als je dan de foto's van nu ziet, ken je het bijna niet terug."

Het jaarboek is voorzien van een harde kaft en is rijk geïllustreerd met foto's. Het telt 20 tot 25 verhalen die zo'n 150 pagina's beslaan. De stichting presenteert het boek op 24 november in de kantine van voetbalvereniging Rood-Wit Veldhoven. De inloop is vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur geeft archeoloog Fokko Kortlang een presentatie van een half uur over de opgravingen die zijn gedaan op de locatie waar het dorp Huysackers verreist. Ook hierover staat een verhaal in het boek.

Voorintekening

Aansluitend worden de al bestelde boeken uitgereikt en is het mogelijk om het boek te kopen. Het boek is bij voorintekening nog tot 1 oktober te bestellen voor tien euro. Na die datum kost het 12,50 euro. Afhankelijk van de animo en de input is het de bedoeling om de komende jaren telkens een jaarboek uit te brengen. De drie leden van de stichting zijn op zoek naar versterking. Belangstellenden met interesse in de historie en cultuur van Veldhoven-Dorp kunnen zich bij hen melden.

Bestellen kan via e-mail: veldhovendorp@gmail.com of telefonisch via 040-2537686.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden