Moeder en dochter Van der Wijst: 'We beginnen steeds meer te beseffen dat de fagen echt geholpen hebben.' FOTO: Bert Jansen.
Moeder en dochter Van der Wijst: 'We beginnen steeds meer te beseffen dat de fagen echt geholpen hebben.' FOTO: Bert Jansen. (Foto: )

'Amelie heeft het super gedaan'

Hannie Bettgens

Genezen dankzij crowdfunding

"Ik heb een heel andere dochter teruggekregen." Moeder Lilian van der Wijst wil iedereen bedanken die het gezin heeft ondersteunt. Dankzij crowdfunding kon Amelie in Georgië een behandeling met bacteriofagen ondergaan om zo van een chronische blaas- en nierbekkenontsteking af te komen.

VELDHOVEN - Met name moeder Lilian vond het moeilijk om hulp te vragen maar zette zich over deze schroom heen. "Nog steeds heb ik er moeite mee dat we het niet zelf hebben kunnen doen. Het is heel wat om mensen te vragen via crowdfunding te doneren om je kind beter te kunnen maken."

Resistent

Amelie had tot een paar maanden geleden 21 keer blaasontsteking en 2 keer nierbekkenontsteking gehad. In Nederland kon de gezondheidszorg niet meer betekenen dan antibioticakuren. "Bijna altijd herkende ik de eerste tekenen bij Amelie dat ze weer een blaasontsteking had. Dan was Amelie moe, plaste niet goed uit en ontwikkelde hoge koorts. Na alles wat ze aan kuren heeft gekregen is ze intussen al voor een bepaalde antibiotica-resistent geworden. Amelie was bijna altijd moe tot aan uitgeput toe. Het is als moeder moeilijk om je kind zo ziek te zien."

Inmiddels heeft Amelie een behandeling met fagen ondergaan in Georgië. "In het Eliava Instituut in Georgië werkt men al jaren met de techniek om met bacteriofagen een antibioticaresistente bacterie te bestrijden. Een bacteriofaag is simpelweg uitgelegd een virus dat de bacterie kapot maakt die je ziek maakt. Drie weken drankjes innemen, via een katheter werden levende fagen ingebracht, allemaal heel intensief, Amelie heeft het super gedaan! We zijn trots op ons dappere meisje. En het belangrijkste; ze heeft al vanaf die behandelingen geen blaasontsteking meer gehad. Ze is al 4,5 maanden schoon, zonder buikpijn of ongelukjes. Ze eet meer, is gegroeid en gaat nu ineens haar tanden wisselen!"

Amelie lijkt het allemaal niet zo bijzonder te vinden. "Weet je wat leuk was? Dat papa, mama en mijn broer ook mee waren. En de dokter heet Pykria en die wilde steeds knuffelen. En in het vliegtuig was ook leuk. We zijn ook nog bij een brug gaan kijken en een kasteel. Dat was leuk hè, mam?"

Dankbaar

Moeder Lilian is blij dat de behandeling zo'n gunstig effect heeft gehad op de gezondheid van Amelie. Het gezin Van der Wijst bedankt iedereen die de behandeling mede mogelijk heeft gemaakt. "We beginnen steeds meer te beseffen dat de fagen echt geholpen hebben. We zien dat Amelie van alle klachten af is. Na 4 jaar pijn en ellende durven we het nog steeds niet te geloven. Het viel niet mee om ons zo kwetsbaar op te stellen. Toch zijn we blij dat we ons hart zijn gevolgd. We zijn alle donoren en mensen die ons op welke manier dan ook hebben gesteund ontzettend dankbaar! Mede dankzij jullie heeft onze dappere meid weer een hele mooie toekomst voor zich! Woorden hiervoor schieten te kort."

Meer berichten