Christine Van Vroonhoven-Bakermans samen aan de koffie met gebak met burgemeester Letty Demmers. FOTO: Bert Jansen.
Christine Van Vroonhoven-Bakermans samen aan de koffie met gebak met burgemeester Letty Demmers. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Veldhoven is weer een bankje rijker

Hannie Bettgens

Honderdjarige in het zonnetje gezet

Afgelopen donderdag 6 september vierde mevrouw Christine Van Vroonhoven-Bakermans haar honderdste verjaardag. Burgemeester Letty Demmers kwam haar persoonlijk feliciteren.

VELDHOVEN - Burgemeester Demmers kwam gezellig een bakkie koffie doen bij de honderdjarige en sprak van een unieke gebeurtenis. "100 jaar! 1918. Wat er toen nog allemaal niet was, echt ongelooflijk. In honderd jaar een hele tijdsverandering meegemaakt, voor het grootste deel van die 100 jaar ook heel bewust mee mogen maken." Met het bereiken van de 100-jarige leeftijd is Veldhoven weer een bankje rijker. Iedere inwoner van de gemeente Veldhoven krijgt een bankje, voorzien van de naam en die wordt in overleg met de familie ergens in Veldhoven geplaatst. Mevrouw Van Vroonhoven-Bakermans verblijft al enkele jaren op afdeling Rozenhof bij RSZK Merefelt. Daar is het bankje inmiddels geplaatst.

Hecht gezin

Honderd jaar geleden werd Christine van Vroonhoven-Bakermans geboren in een boerengezin in Zesgehuchten, Geldrop, als derde in een gezin van 5 kinderen. Een hecht gezin, harde werkers en onderling veel plezier. "En wat bleek? Ze was bang van dieren en niet zomaar een beetje. Naar de wc gaan op stal was een marteling als ze dicht langs de koeien naar de poepdoos moest," aldus dochter Ellen. "Mede door deze angst werd al snel duidelijk dat het boerenleven niets voor haar was. Moeder had ervoor gekozen om onderwijzeres te worden en dat had nogal wat consequenties. Het betekende dat ze naar kostschool zou moeten."

Christine (door de ene helft van de familie Chrisje genoemd, door de andere helft, Stien), belandde op 13-jarige leeftijd bij de nonnen in Schijndel, die haar kennis en manieren bijbrachten. De heimwee was groot, haar ouders zag ze maar enkele keren per jaar en die kwamen nog met de paardentram! Ze behaalde de Mulo en vervolgens de kweekschool en kreeg op 19-jarige leeftijd een eerste betrekking in Zeelst, waar ze dagelijks heen fietste vanuit Geldrop.
Op haar 22ste ontmoette ze Noud, eerste vriendje en later echtgenoot, na zeven lange verkeringsjaren. Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren: Ellen en Kees. Een betrekking als onderwijzeres was van de baan, want in die tijd kregen vrouwen eervol ontslag na het huwelijk. Hun huwelijk was 'match made in heaven'. Ze steunden elkaar en vulden elkaar aan en genoten ervan om tijdens de wederopbouw na de oorlog, het gezinnetje te helpen opgroeien. Later maakten ze vele en lange reizen, onder andere naar Indonesië, Brazilië en Egypte. Na het pensioen, genieten van tuin, kleinkinderen, reizen, tennissen, pottenbakken, handwerken en elkaar! Na het lesgeven, stortte Van Vroonhoven zich op handwerken, en was daar zeer bedrijvig in. "Iedereen in de familie heeft wel een geborduurd of gehaakt tafelkleed en al je zakdoekjes waren voorzien van kanten randjes!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden